woensdag 21 februari 2018

Review Inspecteur Hoogstraten


Inspecteur Hoogstraten

White Goblin GamesWhite Goblin Games is de serie Inspecteur Hoogstraten spellen begonnen met Kruisverhoor. Pas geleden is daar Gangstervilla bijgekomen. White Goblin Games heeft al aangekondigd dat er ook nog een derde spel in deze serie aan zit te komen. Kruisverhoor en Gangstervilla zijn in dezelfde lay out uitgebracht, maar het zijn op zichzelf staande spellen. Je hebt dus niet Kruisverhoor nodig om Gangstervilla te kunnen spelen.


Kruisverhoor


Kruisverhoor is een spel voor 2 spelers vanaf 12 jaar. Je bent er ongeveer 40 minuten zoet mee.

Als speler in dit spel, ga je Inspecteur Hoogstraten helpen een misdrijf te voorkomen. Je gaat uitzoeken welk misdrijf er zal gaan gebeuren, waar dit misdrijf zal plaatsvinden, wie de dader is en met welk voorwerp het misdrijf zal worden gepleegd. Beide spelers krijgen een set misdrijfkaarten. De ene speler de rode set, de andere speler de blauwe. Ieder speler sorteert zijn kaarten in 4 stapels: misdaad, locatie, voorwerp en dader. Daarnaast krijgt iedere speler een onderzoeksblad. Nu kiest iedere speler de misdaad, locatie, voorwerp en dader die de andere speler moet gaan opsporen. De gekozen kaarten noteer je onder aan je onderzoeksblad. Dit stukje kun je nu omvouwen, zodat de andere speler het niet kan zien. Verder zijn er nog de groene actiekaarten. Iedere speler krijgt er 3. Met deze kaarten kun je de andere speler dwingen extra informatie te geven of voorkomen dat je zelf meer informatie moet geven.

Als je aan de beurt bent, speel je 4 misdrijfkaarten. Je spreekt je vermoeden uit over het vermeende misdrijf, de locatie, de dader en het gebruikte voorwerp. De andere speler geeft nu aan hoeveel je er goed hebt, maar niet welke. Je kunt dit op je onderzoeksblad invullen. Nu mag je nog een actiekaart spelen om meer informatie te verzamelen. Nu is de andere speler aan de beurt.

Geef je je vermoeden en zijn alle 4 de misdrijfkaarten goed, dan heb je het misdrijf voorkomen en win je het spel.


Gangstervilla


 In Gangstervilla gaat Inspecteur Hoogstraten een topcrimineel arresteren. De spelers gaan hem daar uiteraard bij helpen. Gangstervilla is een co√∂peratief spel voor 2 tot 4 spelers vanaf 10 jaar. Je bent er ongeveer 30 minuten mee bezig.

In het spel zijn 4 topcriminelen en 20 bodyguards. De bodyguards beschermen de topcriminelen en zullen dus eerst uitgeschakeld moeten worden. Als eerste wordt er een topcrimineel gekozen. Leg deze kaart midden op tafel. Daar komen 4 bodyguards bovenop te liggen. Op deze laag bodyguards komt nog een laag te liggen met 9 bodyguards. Omdat je iedere keer andere kaarten gebruikt, is het spel nooit hetzelfde.

Er komen 54 politiekaarten in het spel. Er zijn handboeien, pistolen, politiewagens, politiebadges en jokers. Deze kaarten worden gebruikt om de bodyguards en later de topcrimineel te arresteren.

Alle politiekaarten worden verdeeld over de spelers. iedere speler pakt nu 4 kaarten en legt deze open voor zich neer. Voor het spel begint mogen de spelers nog kaarten ruilen.

Dan wordt de eerste bodyguard aangewezen die uitgeschakeld moet worden. Er mogen alleen bodyguards uitgeschakeld worden, die aan minstens 2 zijden van de kaart vrij liggen. Op de kaart staan al een aantal aanwijzingen. Er staat op aangegeven hoeveel politiekaarten er gebruikt moeten worden om de bodyguard te arresteren en een aanwijzing over een bepaald wapen wat wel of niet gebruikt zal moeten worden.

De spelers bepalen nu de startspeler en de kaart wordt omgedraaid. Nu zie je precies welke kaarten gespeeld moeten worden en in welke volgorde. De speler die nu aan de beurt is kan 3 dingen doen: 1 kaart spelen met het symbool wat gevraagd wordt, 2 dezelfde kaarten spelen die dan gelden als het gevraagde symbool of een kaart afleggen als je echt niet kunt. De volgende speler moet dan wel nog steeds het gevraagde symbool spelen. Zo speel je door tot alle gevraagde symbolen zijn gespeeld en de bodyguard is gearresteerd.

De volgende bodyguard kan omgedraaid worden. Zo speel je door tot alle bodyguards weggespeeld zijn. Nu kan de topcrimineel gearresteerd worden. Lukt dit? Dan winnen de spelers het spel. Kan er tijdens het spel een bodyguard of de topcrimineel niet weggespeeld worden? Dan verliezen de spelers het spel en ontsnapt de topcrimineel.


Onze waardering:


Zoals we ondertussen gewend zijn van White Goblin Games, zijn de spellen in deze serie weer van prima kwaliteit. De spelregels zijn duidelijk en overzichtelijk. Beide spellen zijn niet moeilijk uit te leggen, dus je bent snel aan het spelen.

Kruisverhoor doet je meteen denken aan Cluedo, maar dan in een versie voor 2 personen. In Gangstervilla ben je lekker samen bezig. De discussies over hoe het aan te pakken kunnen het spel, op een positieve manier, wel wat langer laten duren. Beide spellen zijn erg goed herspeelbaar. Zeker als je in Gangstervilla met de groep verliest, is de verleiding erg groot om het nog een keer te proberen.

We zijn dus fan van deze serie en kunnen niet wachten tot deel 3 uitkomt!


Er zijn demoversies van deze spellen in onze winkel aanwezig, dus wil je het zelf uitproberen? Kom gezellig langs!


Heb je na het lezen van deze review zin gekregen om deze spellen te spelen? Hier vind je Kruisverhoor en hier vind je Gangstervilla.Geen opmerkingen:

Een reactie posten