donderdag 6 juli 2017

Review Cave Pilot 55 van Kwatta Games


Review Cave Pilot 55 van Kwatta Games

Cave Pilot 55 is een spel voor 1 tot 4 personen vanaf 14 jaar. Je bent er 30 tot 100 minuten mee bezig. Cave Pilot 55 is gemaakt door Martijn Weterings. Het spel is succesvol gelanceerd via Kickstarter.

Het spel:

"In Cave Pilot 55 bouw je gezamenlijk aan een duistere, mysterieuze grot. Het doel is om zo snel mogelijk door de grot te racen, reputatie op te bouwen en de dood te vermijden. Om de dood te vermijden moet je vallen ontwijken, andere spelers overtroeven en raketten afvuren op monsters of technologische wapens. Om je kansen te verbeteren moet je je vliegtuig upgraden met gewone upgrades ui de winkel, of met mystieke upgrades die je kunt vinden tijdens de exploratie van grotten."

Het spelregelboek is zeer mooi gemaakt. Het artwork is mooi en de spelregels worden uitgebreid beschreven. De spelregels bij het spel zijn in het Engels. Op www.cavepilot55.com vind je de Nederlandse spelregels. Het enige wat mij nog steeds niet helemaal duidelijk is, is de tabel om het dek met grotkaarten samen te stellen. 

Iedere speler heeft een spelersbord voor zich, met daarop zijn vliegtuig. Dit vliegtuig kun je tijdens het spel upgraden. Dit doe je door upgrade kaarten en exploratiekaarten te verzamelen. Je kunt hiermee je vliegtuig krachtiger maken, wendbaarder en je verdediging opschroeven. Iedere speler begint het spel met een aantal grotkaarten (afhankelijk van het aantal spelers en de gekozen tijdsduur), 8 munten en een exploratiekaart. Verder heb je op je spelersbord twee pionnen staan: één op het boosterspoor en één op het raketspoor.

Het scorespoor wordt neergelegd. Hierop zet iedere speler een pion in zijn/haar kleur. De ingang van de grot wordt centraal op tafel gelegd, met daarbij de speelfiguren van de spelers.

Het spelerbord

Tijdens het spel vlieg je met je vliegtuig door de grot. Iedere beurt komt er een grotkaart bij. Zo wordt de grot uitgebouwd tot de uitgang in zicht komt. Het is belangrijk om vooruit te kijken naar welke grotkaarten er voor je liggen om je route te bepalen. Je kunt dan ook bekijken welke upgrades je vliegtuig nodig heeft.

Een speelbeurt bestaat ui 4 fasen:

1. Munten verzamelen

2. Grotkaart plaatsen

3. Acties uitvoeren:

            a. Grotwinkel vernieuwen (optioneel)

            b. Raket(ten) afvuren (optioneel)

            c. Verplaatsen

            d. Grot uitdaging afhandelen

            e. Booster ronde (optioneel)

            of

            f. Landen

4. Kaarten aanvullen

Tijdens het spel, vlieg je van de ene grotkaart naar de andere. Je mag horizontaal en verticaal verplaatsen. Ook diagonaal verplaatsen mag, als je daarvoor nog boosters hebt. Iedere kaart heeft een uitdaging die je moet aangaan. Dit wordt op de kaart aangegeven met symbolen. De waarde van dit symbool op je vliegtuig, moet hoger zijn dan de waarde die je dobbelt om de uitdaging te winnen. Sommige grotkaarten moeten meerdere keren verslagen worden. Dit kan door de actieve speler gedaan worden, maar soms geeft de kaart aan dat ook andere spelers die in de buurt staan dit moeten doen. Het winnen van een uitdaging levert reputatiepunten op. Deze worden bijgehouden op het reputatiespoor. Als je land op een grotkaart, geven sommige grotkaarten je de mogelijkheid om je vliegtuig te upgraden of te exploreren. Ga je je vliegtuig upgraden, dan kun je een kaart kopen in de grotwinkel en deze op je vliegtuig plaatsen. Staat er een exploratieteken op de grotkaart, dan mag je een exploratiekaart trekken en deze op je spelbord leggen.

Het spel eindigt als een speler de uitgang van de grot heeft bereikt. De andere spelers mogen dan nog één keer een beurt spelen. Alle spelers die de uitgang bereiken krijgen bonuspunten. Je krijgt 1 reputatiepunt per 3 grotkaarten in de grot. De speler met het meeste aantal reputatiepunten wint het spel.

Waardering:

Ik vind Cave Pilot 55 een fantastisch mooi spel. In eerste instantie was het me niet helemaal duidelijk hoe het werkt, maar na het lezen van de spelregels gewoon gaan spelen maakt snel veel duidelijk. Eenmaal bekend met de symbolen, wijst de rest zichzelf. De artwork van het spel vind ik heel erg mooi. De doos doet wat duister aan, maar het spel zelf is dan weer verrassend kleurrijk. De symbolen zijn duidelijk en snel herkenbaar. Door de verschillende grotkaarten, is het spel iedere keer weer anders. Bij het kickstarter pakket zitten nog diverse uitbreidingen. Dit maakt het spel weer net een beetje anders. Door de kleuraanduidingen op alle kaarten, zijn ze ook makkelijk herkenbaar. Dit werkt heel fijn bij het opzetten van het spel.

Wat ook nog erg leuk is, is dat er achterin de handleiding nog een aantal varianten van het spel worden beschreven. Zo is er de variant om het spel alleen te spelen, in teams of coöperatief.

Wat mij betreft een echte aanrader dus! Kom het gerust eens uitproberen in onze winkel.

Heb je na het lezen van deze review zin gekregen om het spel te spelen? Het spel is nu verkrijgbaar met alle kickstarter upgrades. Klik hier om het spel te bestellen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten