maandag 22 januari 2018

Review Istanbul, Het Dobbelspel


Istanbul

Het Dobbelspel

White Goblin Games

Na het populaire spel Istanbul, is er nu ook een dobbelversie uit gekomen. Net als in het "gewone" spel, ga je een handelsrace aan met je tegenstanders. Wees je concurrenten te slim af door als eerste de felbegeerde robijnen te verzamelen.

Istanbul, het dobbelspel is een spel voor 2 tot 4 personen vanaf 8 jaar. Je bent er ongeveer een half uur mee bezig.

Het spel:

Je bent een handelaar op de grote bazaar van Istanbul. Het doel van het spel is om als eerste 6 robijnen te verzamelen. Op het spelbord liggen robijnen op verschillende plaatsen. Iedere speler krijgt een duidelijk overzicht van alle manieren waarop je je dobbelstenen kunt inzetten.

Als je aan de beurt bent, ontvang je eerst inkomsten van de moskeetegels die je in je bezit hebt. Daarna gooi je met 5 dobbelstenen. Sommige moskeetegels geven je het recht om een extra dobbelsteen te gooien. Als je niet tevreden bent met je worp, kun je een kristal betalen om één of meer dobbelstenen opnieuw te gooien. Met het resultaat van je dobbelstenen mag je nu twee acties uitvoeren. Iedere dobbelsteen mag je maar één keer gebruiken. Je mag wel twee keer dezelfde actie uitvoeren. Op de dobbelsteen vind je: de verschillende kleuren handelswaren, geld of kaarten. De acties die je kunt doen zijn:

- Voor 2 dezelfde handelswaren die je gedobbeld hebt, ontvang je 1 handelswarenfiche van die kleur.
- Voor 2 verschillende handelswaren ontvang je 1 kristal
- Voor 3 verschillende handelswaren ontvang je 1 bruin handelswarenfiche (een joker)
- Voor 4 verschillende handelswaren ontvang je 2 handelswarenfiches naar keuze (geen bruine)
- Voor elke dobbelsteen met een geldsymbool ontvang je 2 Lira
- Voor ieder kaartsymbool trek je een bazaarkaart. Hiervan mag je er 1 direct uitvoeren. De andere kaarten gaan op de aflegstapel.
- Koop een moskeetegel
- Koop een robijn van een van de locaties op het speelbord. Leg hiervoor de benodigde handelswarenfiches of geld af.

Hierna is de volgende speler aan de beurt. Het spel is afgelopen als een speler 6 robijnen heeft verzameld. De ronde wordt dan nog afgespeeld. De speler die nu de meeste robijnen heeft, wint het spel.


Onze waardering:

Istanbul, Het dobbelspel is in dezelfde sfeer als het bordspel Istanbul. Het doel, het verzamelen van robijnen is ook  hetzelfde. Maar het spel speelt heel anders. Door de dobbelstenen is de geluksfactor veel groter. Tegelijkertijd is tactiek ook nog steeds heel belangrijk. Er zijn verschillende mogelijkheden om aan robijnen te komen, dus iedere speler zal dit op een andere manier aanpakken.

Zoals we gewend zijn van White Goblin Games, is het spel van hoge kwaliteit en zeer mooi gemaakt. De spelregels zijn duidelijk beschreven en je bent snel aan het spelen. Wat ons betreft is er een heel mooi en leuk spel toegevoegd aan de Istanbul-reeks.

Er is een demoversie van dit spel in onze winkel aanwezig, dus wil je het zelf uitproberen? Kom gezellig langs!

Heb je na het lezen van deze review zin gekregen om het spel te spelen? Klik hier om het spel te bestellen.1 opmerking: