woensdag 21 februari 2018

Review Paco Sako


Paco Sako

Afgelopen najaar liepen we rond op het Spellenspektakel en werd ons oog direct getrokken naar dit bijzondere spel. Paco Sako is een schaakspel. Ontworpen door Felix Albers. Het is een spel voor 2 personen en voor alle leeftijden.


Felix Albers: "Paco Sako betekend letterlijk "Vredes schaken" in het Esperanto. Ontworpen om te "omarmen", kunnen de schaakstukken op zich gezien worden als symbolen voor liefde, vrede, vriendschap en samenwerking."


 Het spel:


Paco Sako is gebaseerd op het bekende schaakspel, maar dan met een twist. De "gewone" regels van het schaken worden gebruikt, uitgebreid met 4 nieuwe regels:


1. Creëer een eenheid. In plaats van een stuk van de tegelstander te slaan, worden de 2 speelstukken samen 1. Ze gaan een dans aan. De stukken zijn zo gemaakt dat ze prachtig aan elkaar passen.


2. De eenheid beweegt samen. De bewegingsmogelijkheden van de speelstukken verandert niet. De bewegingsmogelijkheid van jouw kleur blijft gelden. Het andere speelstuk gaat automatisch mee.


3. Vrijspelen. Is één van jouw speelstukken een eenheid met een speelstuk van de tegenstanden, dan blijven ze bij elkaar tot je je stuk vrijspeelt. Dit doe je door een van je andere stukken te laten "aftikken". Het aftikkende speelstuk vormt nu een eenheid met het speelstuk van de tegenstander. Het vrijgekomen speelstuk mag verplaatst worden volgens de bewegingsmogelijkheden van dit speelstuk.


4. Dit is één van de leukste spelregels van Paco Sako. Door een serie te maken van speelstukken die elkaar aftikken, krijg je in één beurt een serie van zetten.


Onze waardering:


Mariët en ik zijn allebei geen goede schakers, maar toch trok dit spel meteen onze aandacht. Daar zijn meerdere redenen voor:

- Door het maken van eenheden, blijven al je schaakstukken op het bord. Ben je dus (nog) niet zo goed in schaken, dan heb je niet gelijk het idee in een verloren positie te staan. De mogelijkheid om de achterstand om te zetten naar een voorsprong blijft aanwezig.

- Het spel komt vriendelijker over. Uiteraard speel je nog steeds tegen elkaar en probeer je te winnen, maar je gaat verbindingen met elkaar aan in plaats van elkaar van het bord af te spelen.

- Met dit spel, heb je in principe gelijk twee spellen in één. Je kunt er ook "gewoon" mee schaken.

- Het erg mooie ontwerp van de schaakstukken. Zo ontworpen dat alle stukken prachtig in elkaar passen en van hoge kwaliteit zijn.

- Buiten de klassieke zwart/witte speelsets, zijn er speelsets in zeven andere kleuren: paars, rood, oranje, geel,  groen, blauw en roze. Deze gekleurde speelstukken maken het spel niet alleen voor kinderen veel aantrekkelijker, maar natuurlijk ook voor volwassenen.

- Je hoeft nog niet te kunnen schaken om dit spel te leren. De basis van het schaken wordt ook uitgelegd in de spelregels.


Naar onze mening dus genoeg redenen om dit prachtige spel te spelen!


Er is een demoversie van dit spel in onze winkel aanwezig, dus wil je het zelf uitproberen? Kom gezellig langs!


Heb je na het lezen van deze review zin gekregen om het spel te spelen? Klik hier voor het klassieke zwart/wit spel en hier voor de gekleurde versie.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten