donderdag 23 augustus 2018

Review Ilos van 999 Games


Ilos
999 Games


Recentelijk is de Ilos-archipel ontdekt. Dit heeft de rust naar rijkdom aangewakkerd. De uitgestorven beschaving die bestond op deze oeroude bakermat puilde uit van goud en zeldzame grondstoffen. Wil jij als één van de kooplieden een machtige handelsvloot leiden naar Ilos?

Ilos van 999 Games is een spel voor 2 tot 5 spelers vanaf 10 jaar. Je bent er ongeveer 45 minuten mee zoet.

Het spel

Ilos is geen heel ingewikkeld spel. Als je de doos voor de eerste keer opent en allerlei kaarten en fiches ziet, denk je even van wel. Maar de spelregels zijn duidelijk beschreven en niet te lang.

Wat vind je dan allemaal in de doos?
- Actiekaarten: Deze kaarten heb je nodig om de acties uit te kunnen voeren en betalen die je zou willen doen.
- Zichtschermen: Hier kun je je gevonden goud en grondstoffen achter verbergen, zodat de tegenstander niet kan zien wat je allemaal hebt.
- 5 schepen en 10 pioniers in 5 kleuren.
- De koersentabel met prijsverhogingsfiches: Hierop worden de waarden van alle grondstoffen aangegeven.
- 20 tegels: Gedurende het spel bouw je met deze tegels de archipel Ilos op.
- Grondstoffen- en gebouwenfiches.

Aan het begin van het spel legt iedere speler één tegel neer voor het eiland. Het eiland is dus zo groot als het aantal spelers wat meedoet aan het spel.

Iedere speler start met 5 actiekaarten.

In een beurt zijn er 3 fasen:
1. Actiekaarten spelen: Als je aan de beurt bent, mag je zoveel actiekaarten spelen als je wil/kunt. Wil je een actiekaartspelen, dan betaal je daarvoor met andere actiekaarten of grondstoffen. De kosten van de kaart staan in de rechter bovenhoek. De acties die er zijn: een schip (ver)plaatsen, een plantage bouwen, een goudmijn bouwen, een ruïne in gebruik nemen of de markt wijzigen.

2. Grondstoffen produceren: Door het bouwen van plantages en goudmijnen, komen er grondstoffen voor je zichtscherm te liggen. Tijdens deze fase van je beurt, ontvang je uit de voorraad dezelfde grondstoffen als er voor je scherm liggen. Deze grondstoffen leg je achter je zichtscherm. Hiermee kun je acties betalen en ze zijn punten waard aan het einde van het spel.

3. Kaarten trekken: Aan het einde van je beurt trek je 3 kaarten plus 1 kaart voor elk schip dat je in het spel hebt en 1 kaart voor elk fort dat je hebt gebouwd.

Als een speler zijn of haar tiende pionier op het speelbord zet, wordt de ronde nog afgemaakt. Dan is het spel afgelopen.
Nu kijkt iedereen naar wat elke grondstof waard is. Dit kun je zien op de koersentabel. De speler met de meeste waarde aan grondstoffen wint het spel.


 Onze waardering

Ilos ziet er mooi uit. Het thema is leuk uitgevoerd in het hele spel. Let alleen wel op als je het spel voor het eerst speelt, dat je de fiches voor koersentabel niet vergeet. Dit zijn kleine gele fiches, die niet zo opvallen bij het uitdrukken.
De spelregels zijn duidelijk en ook mooi in het thema.

Ilos is geen heel moeilijk spel, maar er komt wel veel tactiek kijken bij welke acties je gaat spelen en hoe je ze betaald. Verder is de markt ook erg belangrijk. Deze bepaalt de waarde van je grondstoffen. Daarnaast moet je ook nog goed in de gaten houden welke grondstoffen je tegenstanders verzamelen.

Alles bij elkaar vinden wij Ilos een leuk spel, waar families zeker heel veel plezier aan gaan beleven.

Er is een demoversie van dit spel in onze winkel aanwezig, dus wil je het zelf uitproberen? Kom gezellig langs!

Heb je na het lezen van deze review zin gekregen om het spel te spelen? Klik hier om het spel te bestellen.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten