woensdag 6 juni 2018

Review Legendarische Uitvinders


Legendarische Uitvinders
Bombyx

In Legendarische Uitvinders ga je terug in de geschiedenis van de uitvindingen. Welke uitvinders zouden er goed samengewerkt hebben? Wat zouden Gutenberg en Magie Curie samen bedacht hebben? Zet je team van uitvinders in om zo veel mogelijk uitvindingen te doen.

Legendarische Uitvinders is een spel voor 2 tot 5 spelers vanaf 10 jaar. Je bent er ongeveer 40 minuten mee bezig.

Het spel:

Het doel van het spel is om aan zoveel mogelijk uitvindingen mee te werken en de patenten te bemachtigen. Zo verdien je overwinningspunten en maak je van jouw team uitvinders het beste team ooit.

Iedere speler krijgt een team van 4 uitvinders in 1 kleur. Iedere uitvinder heeft een bepaalde kennis. Deze geef je aan door de gekleurde cijfertjes in de bijbehorende uitsparingen te doen. Daarnaast krijg je de blokjes in jouw kleur.

De uitvinderskaarten zijn verdeeld in periode I, II en III. In de eerste ronde worden de kaarten met I gebruikt. Leg nu uitvinderskaarten midden op tafel. Het aantal dat je weg daar legt, is evenveel als het aantal spelers plus 3. Op iedere uitvinderskaart komen 2 fiches te liggen. Deze fiches hebben allemaal een 1 op de achterkant. Deze kant kun je altijd gebruiken om een uitvinder een nieuw kennisgebied te geven. Op de voorkant kunnen verschillende voordelen staan:
- vooruitgangsfiches: hierop staat een 2, 3 of 4. Hiermee kun je de kennis van een uitvinder vergroten.
- overwinningsfiches: deze fiches geven aan het eind van het spel overwinningspunten
- beschikbaarheidsfiches: deze fiches geven je de mogelijkheid om tijdens je beurt al je uitvinders weer terug te draaien, zonder dat dit als een actie teld.
- aanvullende kennisfiches: als je dit fiche speelt, mag je 2 extra blokjes op een uitvinding plaatsen, ook al heeft jouw uitvinder deze kennis niet.
- classificatienummer-fiches: deze fiches kunnen elke ontbrekende waarde in een serie vervangen

Je kunt op verschillende manieren overwinningspunten verdienen:
- Verzamel uitvinderskaarten. In tijdperk I zijn de kaarten 1 overwinningspunt waard. In periode II 2 overwinningspunten en in periode III 3 overwinningspunten.
- Daarnaast zie je op de uitvinderskaarten getallen in een blauw vakje. Lukt het jou om een serie te maken met aansluitende cijfers? Dan is het hoogste cijfer het aantal overwinningspunten wat je hiermee haalt.
- Met het vergroten van de kennis van je uitvinders, kun je ook nog overwinningspunten scoren. Aan de rechterkant op de tegel van de uitvinder staat hoeveel kennis deze uitvinder moet verzamelen om de punten te scoren.
- Overwinningspuntenfiches verzamelen.

Bepaal wie de startspeler wordt en het spel kan beginnen!
De speler die aan de beurt is, moet 1 van de 2 acties uitvoeren:
- Zet een uitvinder aan het werk
- Maak bezette uitvinders weer beschikbaar.

Als je een uitvinder aan het werk zet, draai je deze uitvinder een kwart slag. Je zet nu blokjes op een uitvinding. Deze blokjes moeten op het type van de uitvinder komen. Heeft een uitvinder bijvoorbeeld een 2 bij natuurkunde en een 1 bij werktuigkunde, dan mag je 3 blokjes plaatsen op 1 uitvinding.

Heb je al je uitvinders al een keer aan het werk gezet, of heb je de kennis van een uitvinder nodig die je al gebruikt hebt, dan gebruik je je beurt om je uitvinders weer beschikbaar te maken. Dit doe je door ze allemaal weer recht te draaien.

Is er nu een uitvinding voltooid? (Zijn alle vakjes bezet?) Dan wordt de beloning verdeeld. De speler met de meeste gekleurde blokjes mag eerst kiezen. Je kunt kiezen uit 1 van de 2 fiches of de kaart zelf. Dan mag degene die daarna het meeste gekleurde blokjes heeft geplaatst kiezen en dan degene die als derde het meeste aantal blokjes heeft geplaatst.

Een ronde is afgelopen wanneer de één na laatste uitvinding wordt voltooid. Nu worden de kaarten voor de volgende ronde klaargelegd en 2 fiches op ieder uitvinding gelegd. Het spel kan nu verder gaan.

Het spel is afgelopen als in ronde 3 de één na laatste uitvinding wordt voltooid. Nu worden de punten geteld die iedere speler tijdens het spel verzamelt heeft. De speler met de meeste overwinningspunten wint het spel.


Onze waardering:

Legendarische Uitvinders is geen ingewikkeld spel, je bent lekker snel aan het spelen. Het is wel een heel strategisch spel. Op welke manier wil je overwinningspunten gaan verzamelen? Ga je voor de meeste blokjes op een uitvinding om als eerste te kunnen kiezen? Of ga je voor blokjes op zoveel mogelijk uitvindingen om meerdere beloningen te kunnen krijgen? Ga je voor zoveel mogelijk uitvindingen of wil je liever je uitvinders bij laten leren?
Het spel is ook leerzaam. Je wil natuurlijk toch even uitzoeken welke uitvinder nu wat heeft uitgevonden in het echte leven.
Wat ons betreft een leuk, leerzaam, tactisch spel wat je keer op keer blijft spelen. Een echte aanrader dus!

Er is een demoversie van dit spel in onze winkel aanwezig, dus wil je het zelf uitproberen? Kom gezellig langs!

Heb je na het lezen van deze review zin gekregen om het spel te spelen? Klik hier om het spel te bestellen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten