maandag 14 september 2020

Nova Luna

 

Nova Luna

White Goblin Games



Nova Luna is een spel voor 1 tot 4 spelers vanaf 8 jaar. De spelregels geven aan dat je er ongeveer 30 minuten mee bezig bent. Onze ervaring leert, dat het sterk afhangt van hoe lang de spelers op ieder tegeltje puzzelen om een zo goed mogelijk resultaat te krijgen😊 Het spel is bedacht door Uwe Rosenberg en Corné van Moorsel. Uwe Roosenberg kennen we al van een lange lijst spellen, zoals Patchwork en Agricola. Het spel is uitgegeven door White Goblin Games.

Het spel

Nova Luna betekend Nieuw Maan. De nieuwe maan staat voor een nieuwe start. In allerlei opzichten. Op het spelbord (maanbord) zie je de maancyclus afgebeeld staan. Je plant je toekomst steeds opnieuw. Het doel van het spel is om je 20 fiches als eerste op je tegels te plaatsen door opdrachten te voltooien.

Het maanbord komt midden op tafel. De maan zet je boven het gouden veld. Iedere speler legt één van zijn fiches op het gouden veld. Hiermee wordt de startvolgorde bepaald. Om de rest van het maanbord leg je nu 11 tegels langs het selectiespoor.

De startspeler is de speler waarvan het fiche bovenop de stapel ligt. In dit spel speel je niet met de klok mee. De speler wiens fiche als laatste op het maanspoor ligt, is aan de beurt. Dit kan je dus meer beurten achter elkaar opleveren. De speler die aan de beurt is, kiest nu één van de drie tegels die volgen op de maan. Deze tegel leg je voor je neer. De maan verplaats je naar het leeggekomen veld. Je fiche op het maanspoor gaat het aantal stappen vooruit dat is aangegeven op de tegel. Nu is de speler aan de beurt die als laatste staat. Staan er meer spelers op hetzelfde veld, dan is de achterste speler de speler wiens fiche bovenop ligt. Zo ga je steeds tegels kiezen. Op de tegels staan één of meer opdrachten. Deze bestaan uit gekleurde bolletjes. Staan er bijvoorbeeld 2 blauwe bolletjes op, dan kun je deze opdracht behalen door 2 blauwe tegels horizontaal of verticaal aan de tegel te leggen. Een tegel telt ook als hij aansluit aan dezelfde kleur tegel in plaats van aan de opdrachttegel. Heb je nu 2 blauwe tegels aan de opdrachttegel gelegd? Dan mag je één van je fiches op de opdracht leggen. Zo geef je aan dat deze gehaald is. Als er nog maar 1 of 2 tegels aan het maanbord liggen, dan mag je het maandbord weer aanvullen met nieuwe tegels. Liggen er helemaal geen tegels meer? Dan moet je het maanbord aanvullen.

Het spel eindigt als een speler al zijn fiches op tegels heeft gelegd. Deze speler wint dan direct. Als alle tegels op zijn voor een speler al zijn fiches heeft kunnen leggen, dan wint de speler die de minste fiches over heeft.



Onze waardering

Bij een spel van Uwe Rosenberg mag je kwaliteit verwachten en dat krijg je ook! Het systeem met het pakken van de kaarten kennen we van spellen als Patchwork en Indian Summer. Maar het leggen van de tegels en het plaatsen van je fiches is weer compleet nieuw. Nova Luna is leuk voor allerlei soorten spelers. Het is makkelijk uit te leggen, niet veel regels. Je bent dus snel aan het spelen en nieuwe spelers zullen het spel snel onder de knie hebben. Tegelijkertijd geeft het zeker genoeg uitdaging voor ervaren spelers. Onze ervaring is wel, dat het spel met vier spelers zeker langer dan 30 minuten duurt. Met twee spelers kun je redelijk inschatten uit welke tegels je keuze hebt en kun je alvast vooruit denken. Met vier spelers is dit veel lastiger, omdat je ook niet precies weet wanneer je aan de beurt bent. Dit zorgt ervoor dat je minder vooruit kunt plannen en je beurt daardoor wat langer zal duren. Maar dat is zeker geen straf. Het is een heerlijk spel om mee aan het puzzelen te zijn. Ben je echt een puzzelfan? Dan is de solovariant van Nova Luna zeker een aanrader!

Nova Luna komt bij ons zeker regelmatig terug op tafel. Wat ons betreft een topper!

Er is een demoversie van dit spel in onze winkel aanwezig, dus wil je het zelf uitproberen? Kom gezellig langs!

Heb je na het lezen van deze review zin gekregen om het spel te spelen? Klik hier om het spel te bestellen.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten