woensdag 9 september 2020

Outback

 

Outback

Huch!



Outback van Huch! is een spel voor 2 tot 4 spelers vanaf 8 jaar. Je bent er ongeveer een half uur mee zoet. In Nederland wordt Outback uitgegeven door Hot Games.

Het spel

Jij en je medespelers zijn in de outback van Australië. De rangers daar hebben je hulp nodig met het vrijlaten van de wilde dieren op de juiste plaatsen. Lukt dit je? Dan verdien je de meeste punten en win je het spel.

Iedere speler krijgt aan het begin van het spel zijn of haar eigen outback landschap, 5 puntenmarkers en 5 bonusplaatjes. In het midden van de tafel plaats je de jeep met daarop 5 dierenkaartjes. De overige dierenkaartjes gaan in de zak. Voor het basisspel gebruik je 6 dobbelstenen. De puntenmarkers leg je in willekeurige volgorde links naast je outback landschap bij de -3 inhammen.

Bepaal nu de startspeler door de dobbelstenen te gooien. Degene die de meeste gelijke dieren heeft, is de startspeler.

De speler die aan de beurt is, gooit alle 6 de dobbelstenen. Je mag 3 x gooien. De dobbelstenen die je wil bewaren leg je opzij, maar je mag ze bij de volgende worp weer mee gooien. Met de gegooide plaatjes mag je nu 1 of meer dierenkaartjes van de auto kopen. Heb je bijvoorbeeld 4 koala’s en 2 kangaroes gegooid, dan kun je beide van de auto pakken. Ligt er geen koala of kangaroe op de auto, dan kun je deze dus ook niet “kopen”. Je legt nu de koala op je outback landschap in de rij naast de 4 en de kangaroe in de rij naast de 2. Beide leveren nu 1 punt op. Gebruik de bijbehorende puntenmarkers links naast je bord. De lege plekken op de auto vul je weer aan vanuit het zakje. Probeer zoveel mogelijk van dezelfde dieren op elkaar aan te sluiten. Hier krijg je extra punten voor. Heb je drie van dezelfde dieren aan elkaar kunnen leggen? Dan mag je het bonusplaatje in het eerste lege hokje boven aan je bord leggen. Het eerste bonusplaatje levert je 1 punt op, het tweede 2 punten etc. Deze tel je meteen bij je score op. De volgende speler is nu aan de beurt. Zo speel je door tot een speler zijn of haar outback landschap vol heeft. De ronde wordt afgespeeld. Nu tel je de score. Van de linker kant van het bord tellen de laagste drie puntenmarkers mee. De puntenmarkers boven je bord tellen allemaal mee. De speler met de meeste punten wint Outback.



Onze waardering

Outback is een leuk, snel spel. Het is een goed familiespel, maar ook de ervaren spelers zullen het een leuk spel vinden voor tussendoor of als afsluiter van de avond. Het spel is snel uit te leggen en je bent zo aan het spelen. Maar er zit genoeg tactiek in om het steeds opnieuw te willen spelen. Het spelsysteem is weer eens wat anders. Eén van de leuke dingen aan het spel, vind ik, het scorespoor. Ben je eindelijk met één van je puntenmarkers op 9 punten beland, moet je door naar de bovenzijde van het bord en kom je weer op 1. Je moet echter wel, want alleen je laagste drie puntenmarkers tellen mee, dus misschien heb je niets aan die score van 9. Ook een stok achter de deur om alle 5 de dieren te moeten gebruiken natuurlijk. Er zit een grote geluksfactor in het spel. Zowel het dobbelen als welke dieren er op de auto liggen spelen hierin mee. Maar met een goede tactiek, kun je je geluk toch best goed sturen. In de doos zitten ook nog spelonderdelen voor een variant op Outback. Deze variant maakt het spel net weer iets anders en een stapje moeilijker.

Alles bij elkaar een heel leuk spel voor allerlei soorten spelers. Wat ons betreft krijgt dit spel een dikke voldoende.

Er is een demoversie van dit spel in onze winkel aanwezig, dus wil je het zelf uitproberen? Kom gezellig langs!

Heb je na het lezen van deze review zin gekregen om het spel te spelen? Klik hier om het spel te bestellen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten