donderdag 18 februari 2021

De dwergen van Nidavellir

 

De dwergen van

Nidavellir

White Goblin Games


In De dwergen van Nidavellir ben je als speler een eerbiedwaardige dwerg. De koning stuurt je op pad om het monster Fafnir te verslaan. Hiervoor verzamel je de beste dwergen in de taveernen van de stad en rekruteer je de prestigieuze helden om het sterkste leger op te bouwen.

De dwergen van Nidavellir is een spel voor 2 tot 5 spelers vanaf 10 jaar. Je bent er ongeveer 45 minuten mee zoet. De dwergen van Nidavellir is een spel van White Goblin Games.

Het spel

Voor het spel begint, krijgt iedere speler een spelersbord, 5 munten (rode) met de cijfers 0, 2, 3, 4 en 5 en een edelsteen met een getal. Deze edelsteen leg je boven je spelersbord.

Op tafel komen de 3 taveernetegels en daartussen de handelsfiches. De heldenkaarten worden verdeeld over 3 kaartenhouders. De onderscheidingskaarten zet je ook in een kaartenhouder. Daarnaast komt de koninklijke schat met munten op tafel. Speel je met minder dan 5 spelers? Haal dan de kaarten met een 5 uit de tijdperk kaarten. De dwergen van Nidavellir wordt gespeeld in 2 tijdperken. Voor elk is een aparte stok kaarten. Leg voor het begin van tijdperk 1 bij elke taveerne X kaarten. X is dan het aantal spelers. Bij 2 spelers leg je een kaart extra neer, dus bij iedere taveerne 3 kaarten.

In de stok kaarten vind je 2 verschillende soorten kaarten: dwergkaarten en koninklijke aanbodkaarten. Koninklijke aanbodkaarten hebben een +3 of een +5 op de kaart staan. Scoor je deze kaart, dan mag je meteen 1 van je munten met deze hoeveelheid opwaarderen. Je pakt de juiste waarde munt uit de koninklijke schat. Er zijn 5 verschillende divisies dwergkaarten. Deze hebben elk hun eigen kleur en manier van punten scoren.

-        Krijgers: Tel de punten op de krijgers op. Dit is het aantal machtpunten van de krijgers. De speler met de hoogste macht, telt zijn/haar hoogste muntwaarde hierbij op.

-        Jagers: De macht van de jagers is gelijk aan het aantal jagers in het kwadraat. Dit hoef je niet zelf uit te rekenen. Op je spelersbord staat een handig overzicht met de punten.

-        Mijnwerkers: De macht van de mijnwerkers reken je uit door het aantal punten op de kaarten op te tellen en dan te vermenigvuldigen met het aantal rijen mijnwerkers dat je hebt.

-        Smeden: De macht van de smeden is een reeks. De eerste is 3 punten waard, de 2e +7, de 3e 12 etc. Ook deze hoef je niet zelf uit te rekenen. Op je spelersbord staat een handig overzicht.

-        Ontdekkers: Bij de ontdekkers tel je eenvoudig de punten op de kaarten bij elkaar op.

Nu kun je beginnen met het spelen van het 1e tijdperk. Afhankelijk van het aantal spelers speel je 3 of 4 ronden in dit tijdperk. Iedere speler kijkt welke kaart hij/zij graag zou hebben uit elke taveerne. Alle spelers leggen tegelijk munten gedekt op hun spelersbord op de desbetreffende taveerne. Wil je een bepaalde kaart erg graag hebben? Bied dan hoog op die taveerne. Als iedereen zijn 3 munten heeft geplaatst en de resterende 2 munten onderaan zijn/haar bord heeft gelegd, draait iedereen tegelijk de munt op de eerste taveerne om. De speler met het hoogste getal, mag als eerste een kaart kiezen. Is er een gelijkspel? Dan mag de speler met de hoogste waarde op zijn/haar edelsteen als eerste kiezen. De gekozen kaart leg je rechts naast je spelersbord. Sorteer ze op soort dwerg (op kleur). Heb je nu van elke soort 1 kaart liggen? Dan mag je een held uitzoeken en toevoegen aan je dwergen. Deze helden leveren vaak extra’s op. Aan het einde van de spelregels vind je een overzicht met wat elke held voor jou kan betekenen.

Heb je een 0 op je bord gelegd? Draai dan de 2 munten onderaan je bord open. Tel de waarde van de munten op. Je mag een munt pakken uit de koninklijke schat met deze waarde. Van de 2 munten die je had, gaat de munt met de hoogste waarde uit het spel (rode munten) of terug in de koninklijke schat. Zo verhoog je dus je kans om het hoogste bod uit te kunnen brengen.

Waren er 2 of meer spelers met een gelijke waarde op hun munt? Dan ruilen ze nu hun edelsteen. We gaan verder met de volgende taveerne. Zo worde alle 3 de taveernes afgehandeld. Aan het eind van de ronde pakken alle spelers hun munten terug, worden er nieuwe kaarten bij de taveernes gelegd en begint de volgende ronde.

Als de trekstapel van tijdperk 1 op is, is tijdperk 1 afgelopen en worden de legers geëvalueerd. De onderscheidingskaarten worden erbij gepakt en per soort dwergen wordt bekeken wie de meerderheid heeft. De speler die de meerderheid heeft, krijgt de bijbehorende onderscheidingskaart en de daaraan verbonden bonus.

Je gaat nu verder met tijdperk 2. Deze ronde speel je hetzelfde als tijdperk 1.

Is tijdperk 2 afgelopen? Dan ben je aan het einde van het spel. Iedere speler telt nu zijn/haar punten van elke soort dwergen, de waarde van de munten en de punten die je eventueel nog extra krijgt van helden die je bezit. De speler met de meeste punten wint De dwergen van Nidavellir.



Onze waardering

De dwergen van Nidavellir is een vlot biedspel. Zoals je ziet is het even een lap tekst om aan het spelen te komen, maar eenmaal bezig, is het spel niet moeilijk en speelt het soepel. De artwork is erg mooi en past goed in het thema. De uitdaging is steeds: kan ik de juiste dwergen voor mezelf te pakken krijgen, hiermee de juiste helden verdienen en ondertussen ook nog mijn munten steeds verder opwaarderen. Daarnaast moet je natuurlijk ook opletten dat je probeert de dwergen weg te kapen die de andere speler(s) nodig heeft.

Twee kleine minpuntjes: de spelregels zijn een beetje onoverzichtelijk. Naast de tekst zijn er veel aparte boxjes die je toch echt moet meelezen om het spel te leren kennen. Maar dit geld natuurlijk alleen voor de eerste keer dat je het spel speelt. Daarna is het spel je duidelijk en heb je de spelregels niet meer nodig. De uitleg over alle dwergen/helden achterin is handig om erbij te houden als je de kaarten nog niet zo goed kent. Ook de beschrijving van de helden is leuk om te lezen en draagt bij aan het thema van het spel. Het tweede minpuntje is: waar is Fafnir? Hij wordt genoemd aan het begin van het spel als monster wat verslagen moet worden, maar komt in het spel verder niet meer voor. Dat vind ik jammer. Al is het maar een kaart waarop hij afgebeeld staat, die de winnaar ontvangt aan het eind van het spel.

Ondanks deze minpuntjes is dit spel toch zeker de moeite waard. Het verzamelen van de dwergen en helden is leuk. Omdat de kaarten steeds in andere combinaties op tafel komen, is er niet 1 manier om te winnen. Spelers die van een beetje bluffen houden, zullen dit spel zeker kunnen waarderen. Alles bij elkaar dus een zeer dikke voldoende van ons!

Er is een demoversie van dit spel in onze winkel aanwezig, dus wil je het zelf uitproberen? Kom gezellig langs!

Heb je na het lezen van deze review zin gekregen om het spel te spelen? Klik hier om het spel te bestellen.



 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten