dinsdag 24 januari 2023

Bonfire

 

Bonfire

999 Games

De vreugdevuren zijn gedoofd. De gnooms gaan er alles aan doen om deze vreugdevuren weer aan te steken. Bonfire is een spel voor 1 tot 4 spelers vanaf 12 jaar. Je bent er 70 tot 100 minuten zoet mee. Bonfire is uitgegeven door 999 Games.

Het spel

In Bonfire speel je een gnoom die als doel heeft zoveel mogelijk vreugdevuren aan te steken. Voor je begint, is het best even een werkje om het bord op te zetten. In de spelregels staat een duidelijk overzicht waar je wat moet neerzetten en -leggen, dus dat zal ik hier niet helemaal uitleggen. Iedere speler krijgt daarnaast een eigen speelbord, waarop je je hoeder en je pupillen neerzet, je eerste lottegel neerlegd en je starttegel plaatst. Voor het spel begint ontvang je de actiefiches die op je geplaatste lottegel staan. Naast je spelersbord krijgt iedere speler een actieoverzicht waar je ook je lottegels en offerschalen op legt. Nu ben je klaar om te starten.

In je beurt mag je 1 actie uitvoeren. Op het overzicht staan ze allemaal duidelijk onder elkaar. De acties waar je uit kunt kiezen zijn:

-        Lottegel leggen en actiefiches nemen: Kies de onderste of bovenste lottegel en leg deze op je spelersbord. Je krijgt de actiefiches die op deze tegel staan. Lukt het je om met andere tegels groepjes te maken, dan krijg je van dat actiefiche het aantal van het groepje dat je gemaakt hebt. Dek je met je lottegel een bonus af, dan krijg je deze ook meteen. Deze actie kun je alleen uitvoeren als je 0 of 1 actiefiches over hebt.

-        Weg bouwen: betaal 1 (of verder in het spel 2) wegfiche(s) en pak een wegdeel van het centrale bord. Deze bouw je om je spelersbord heen, aansluitend aan de starttegel.

-        Schip verplaatsen: betaal 1, 2 of 3 blauwe fiches. Je mag nu je schip 1, 2 of naar een eiland naar keuze verplaatsen.

-        Opdracht ontvangen: Om een opdracht van een eiland te krijgen, betaal je eerst een rood fiche en het goed wat afgebeeld staat op het eiland. Kies nu welke opdracht je wilt hebben. Alle opdrachten staan in de spelregels uitgebreid uitgelegd, dus dat is makkelijk even op te zoeken tijdens je beurt. Om de opdracht te mogen pakken, moet je nu 1 van je offerschalen in de plaats van de opdracht leggen en het afgebeelde goed betalen. De opdrachtfiche leg je op je spelersbord. Het liefst leg je deze schaal zo dat de kleur overeenkomt met het wegdeel wat hier ligt of je legt het fiche op een plek waar je een bijpassend wegdeel zou kunnen neerleggen.

-        Hoeder ophalen: Sta je met je boot op een eiland met hoeders? Betaal dan 1 hoederfiche en plaats een hoeder op je weg langs je spelersbord.

-        Optocht uitvoeren: betaal 1 of meer hoederfiches en loop met al je hoeders dat aantal stappen vooruit op de weg langs je spelersbord. Je ontvangt nu de bonussen op de weg waar je met je hoeder(s) stopt. Je kunt ook rechtsaf slaan naar een vreugdevuur. Je moet dan al wel een portaal hebben, om bij het vreugdevuur te kunnen komen. Dit levert aan het einde van het spel punten op.

-        Groot vreugdevuur gebruiken: Betaal een paars fiche. Je mag nu het vreugdevuur een stap verder draaien. Betaal je 2 fiches, dan mag je het vreugdevuur 2 stappen verder zetten. Betaal je 3 fiches, dan mag je het vreugdevuur draaien naar het vlak dat je wil. Je mag 2 van de 3 beloningen bij deze stap kiezen. Je kunt hier kiezen voor een portaal. Deze begin je langs je spelersbord vanaf de rechterkant te plaatsen. Daarnaast kun je kiezen voor het afgebeelde actiefiche en/of middel.

-        Gnoom werven: zowel rechts als links op het centrale bord liggen verschillende gnoomkaarten. Deze kaarten geven je een voordeel of punten. Dit kan direct zijn of aan het einde van het spel. Betaal 2 bruine actiefiches en een middel of 1 actiefiches en 2 middelen. Leg de kaart onder je spelersbord.

-        Vreugdevuur ontsteken: Kun je de actie op je actiefiche “betalen”? Dan kun je het vreugdevuur ontsteken. Draai de actiefiche om naar de kant van het vreugdevuur. De pupil die naast het vreugdevuur staat, plaats je op 1 van de velden in de Hoge Raad en ontvang de bonus. In de Hoge Raad zitten ook raadsleden. Bij elk raadslid staat een opdracht. Heb je een opdracht voltooid? Dan mag je als bonusactie dit raadslid verplaatsen naar een vak waar ook de pupillen terecht komen en de bonus nemen.

Het spel is bijna ten einde als er 7/10/13 (bij 1,2/3/4 spelers) pupillen in de Hoge Raad staan. Als dit het geval is, gaan de laatste 5 rondes in. Er zijn rondefiches om deze rondes bij te houden. Kun/wil je geen actie meer doen? Dan pas je en krijg je het aantal punten dat op het rondefiche staat. Daarna doe je niet meer mee aan de rondes die eventueel nog volgen.

Aan het einde van het spel krijg je punten voor:

-        Elk van je vreugdevuren

-        Elk van je hoeders die bij een vreugdevuur staat

-        Elk van je portalen die zich naast een vreugdevuur bevinden

-        Elk wegfiche dat dezelfde kleur heeft als het naastgelegen vreugdevuur

-        Elke opdracht bij de Hoge Raad die je hebt gehaald

-        Elke lottegel die je nog in je voorraad hebt

-        Elke 2 overgebleven actiefiches en middelen die je nog over hebt

De speler met de meeste punten wint Bonfire!

 


Onze waardering

Dit spel heeft heel lang op mijn “nog te spelen” stapel gelegen. Iedere keer als ik de doos open maakte, vond ik de hoeveelheid spelmateriaal en de spelregels nogal overweldigend. Nu werd het toch echt tijd om even door te bijten. Dus alle spelmaterialen gesorteerd en de spelregels gelezen. Eenmaal aan het spelen, liep het spel verrassend soepel en voelde alles heel logisch aan. Er zijn veel opties, maar je bent beperkt door de actiefiches en materialen die je hebt of kunt krijgen. Het is heerlijk om een spel te spelen waar je eerst tegen op zag, maar dat nu zo leuk blijkt te zijn! Dus even doorbijten om te kunnen beginnen, maar dat is het echt waard. Het blijft een spel met best veel opties, keuzes en regels. Het is aan te raden om dit spel voor het eerst te spelen met iemand die het al eerder gespeeld heeft, zodat je niet zelf alles hoeft door te spitten, maar ook zelf kom je er zeker uit.

Bonfire is een echte aanrader voor meer ervaren spelers.

Er is een demoversie van dit spel in onze winkel aanwezig, dus wil je het zelf uitproberen? Kom gezellig langs.

Heb je na het lezen van deze review zin gekregen om het spel te spelen? Klik hier om het spel te bestellen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten