maandag 23 januari 2023

Rattus Big Box

 

Rattus Big Box

White Goblin Games

Rattus speelt zich af in het jaar 1347. De Zwarte Dood heeft om zich heen gegrepen. Mensen gaan zich vestigen in verschillende landen in Europa, maar de pest blijft om zich heen grijpen. De Rattus Big Box kun je spelen met 2 tot 6 personen vanaf 10 jaar. Je bent er (afhankelijk van de uitbreidingen die je gebruikt) 20 tot 60 minuten zoet mee. Rattus is uitgegeven door White Goblin Games.

Het spel

Ik zal hier eerst het basisspel uitleggen en daarna de verschillende uitbreidingen die je kunt gebruiken.

Voor je begint, leg je het speelbord in het middel van de tafel. Naast het bord komen de 6 klassekaarten te liggen. Iedere speler kiest een kleur en krijgt 20 inwoners in die kleur. Schut de startfiches met de paarse rand en leg er 1 op elk land wat meedoet in het spel. Dit is afhankelijk van het aantal spelers dat meespeelt. Schut nu de ratfiches en leg er een aantal af, afhankelijk van het aantal spelers. Schut de overgebleven startfiches hier ook bij. Deze komen nu als voorraad naast het bord te liggen. Plaats de Zwarte Dood in een willekeurig land. De startspeler mag als eerste 2 inwoners in een land plaatsen. Daarna de andere spelers. Als iedereen dit gedaan heeft, mag de laatste speler er weer 2 plaatsen en daarna tegen de beurtvolgorde in alle andere spelers ook.

Tijdens je beurt groeit allereest de bevolking. Je mag inwoners plaatsen in een land naar keuze. Je mag er zoveel plaatsen als het aantal ratfiches dat er in dit land ligt. Daarna kies je een klassekaart. Dit kan een kaart zijn uit de algemene voorraad, maar je mag er ook 1 wegpakken bij een andere speler. Elke klassekaart geeft je een voordeel dat je 1 x per beurt mag gebruiken, maar het verhoogt ook de kans op de pest. Je mag er zoveel hebben als je wil. Nu verplaats je de Zwarte Dood naar een land aangrenzend aan het land waar hij staat. (Er zijn klassekaarten die je de mogelijkheid geven de Zwarte Dood verder te verplaatsen.) De Pest gaat zich verspreiden. Afhankelijk van het aantal ratfiches wat in dit land ligt, mag je ratfiches in aangrenzende landen plaatsen. Als er geen fiches liggen, mag je er ook geen plaatsen. Ligt er 1 fiche, dan mag je er 1 plaatsen. Liggen er 2 of 3 fiches, dan mag je 2 ratfiches plaatsen. Er mogen maximaal 3 ratfiches in een land liggen. Hierna activeert de Zwarte Dood de aanwezige ratfiches in het land waarin hij staat 1 voor 1. Draai een ratfiche om. Bovenaan zie je hier een limietwaarde staan. Staan er minder inwoners in het land dan hier vermeld staat, dan gebeurt er niets. Staan er evenveel of meer inwoners, dan breekt de pest uit. Onderaan het fiche zie je 1 of meer symbolen. Deze symbolen komen overeen met de klassekaarten. Verder is er een symbool voor “iedereen” en “meerderheid”. De speler die de klassekaart met het overeenkomende symbool heeft, moet 1 inwoner terug in zijn/haar voorraad leggen. Het afgehandelde ratfiche gaat uit het spel. Zo worden alle ratfiches afgehandeld die in het land liggen waar de Zwarte Dood staat.

Het spel is afgelopen als de voorraad ratfiches op is of een speler al zijn/haar inwoners aan het einde van de beurt op het bord heeft staan. De speciale laatste ronde wordt nu gespeeld. Tegen de klok in mogen alle spelers, behalve de speler die het einde van het spel heeft geactiveerd, nog een keer aan de beurt. In deze beurt mag je nog 1 keer de acties van je klassekaarten inzetten.

Als iedereen hier mee klaar is, slaat de Zwarte Dood nog 1 keer toe. 1 voor 1 worden alle ratfiches die nog op het bord liggen omgedraaid en geactiveerd. Is dit eenmaal klaar, dan krijgen alle spelers 1 punt voor elke inwoner die ze nog op het bord hebben staan. De speler met de meeste punten wint het spel.

Naast het basisspel vind je verschillende uitbreidingen in deze big box. Zo zitten er heel veel klassekaarten bij. Je kunt zo heel veel verschillende combinaties van nieuwe klassekaarten maken. Je gebruikt er wel altijd 6 (of 8 bij 5/6 spelers).

Met de uitbreiding Africanus voeg je regiokaarten toe aan het spel. Aan het begin van het spel krijgt iedere speler 3 regiokaarten. Op elk moment tijdens het afhandelen van de pest, mag je een regiokaart op een klassekaart leggen. Hiermee voorkom je dat deze klasse kaart je een inwoner uit deze regio kost. Daarna gaat de  gebruikte regiokaart uit het spel. Aan het eind van het spel, levert iedere regiokaart je een punt op, als je de meerderheid in deze regio hebt.

De uitbreiding Academicus brengt universiteiten in het spel. Aan het begin van het spel worden er willekeurig 2 universiteiten op het bord geplaatst. Aan het einde van je beurt, draai je een kaart open. Hier op kan een rat staan, dan gebeurt er niets. Staat er een kaart met een streep erdoorheen op, dan mag iedere speler een klassekaart afleggen. Draai je een kaart open met een klasse bonus, dan mag de speler die de afgebeelde klassekaart heeft, een inwoner in een regio met een universiteit plaatsen. Als laatste mogelijke kaart, kun je de “oprichting universiteit” kaart omdraaien. Bij elke universiteit wordt er gekeken welke speler het meeste inwoners in dit land heeft. Deze speler krijgt een overwinningspunt en plaatst de universiteit in een ander land. In het land waar de universiteit stond, komt een fiche te liggen. Daar kan geen universiteit meer geplaatst worden. Pas als in elk land fiches liggen, worden deze weer weggehaald en kun je de universiteiten weer overal plaatsen.

In de derde uitbreiding vind je opwaardeertegels, waarmee je de klassekaarten kunt opwaarderen. In je beurt heb je nu de keuze om een klassekaart te pakken of de klassekaart die je al hebt op te waarderen. Pakt iemand bij jou een opgewaardeerde klassekaart, dan verdwijnt de opwaardering terug naar de voorraad.

De vierde uitbreiding heeft 2 nieuwe speelborden, die gekoppeld zijn aan 2 klassekaarten. Je kunt deze borden dus niet gebruiken als deze klassekaarten niet meedoen. Je kunt er ook 1 tegelijk gebruiken. Je kunt kiezen uit De Gildemeester. Je plaatst hierbij 1 inwoner uit je voorraad en zet deze op 1 van de 6 velden op het bord. Tijdens je beurt, mag je 1 van de acties die op deze velden staan uitvoeren, als je een inwoner op dit bord hebt staan. Daarvoor hoef je de klassekaart niet in bezit te hebben. Aan het eind van het spel krijgt de speler met de meeste inwoners op dit bord 2 punten.

Je kunt ook kiezen voor De Herbergier. Als je de klassekaart hebt, mag je een inwoner uit je voorraad op een onbezette stad (Inn) op het bord zetten. Of 1 inwoner van het hoofdbord uit dezelfde regio verplaatsen naar het bord van De Herbergier. Ook hiervoor krijgt de speler met de meeste inwoners aan het einde van het spel 2 punten.

Onze waardering

De Rattus Big Box is een heruitgave. Een aantal jaar geleden is het ook bij White Goblin Games verschenen, maar dan alles in aparte dozen. Toen vond ik het al een heerlijk spel. Alleen was de artwork voor velen niet erg aantrekkelijk. De artwork is nu zeker veel beter. Dat je ook gelijk de uitbreidingen in de doos hebt, is een plus. Het basisspel alleen heb je na een paar keer wel gezien, maar de uitbreidingen maken het spel een stuk leuker en meer gevarieerd. Iedere uitbreiding voegt misschien maar een klein deel bij, maar het geheel klopt. Ook al speel je het spel voor het eerst, neem de uitbreidingen dan meteen mee. Je kunt het beste wel de eerste 6 (of 8 als je met meer spelers speelt) aangeraden kaarten gebruiken. Dan gebruik je de laatste uitbreiding niet, want die hoort specifiek bij 2 kaarten. Het spel is goed geschaald. Dus het is goed te spelen met 2 spelers, maar ook met 5 of 6 gaat het prima. Met 2 of 3 is het zeker aan te raden om uitbreidingen te gebruiken. Die zorgen ervoor dat er sneller meer bevolking op de kaart komen.

Het blijft een heerlijk spel om te spelen! Een dikke aanrader dus wat ons betreft!

Er is een demoversie van dit spel in onze winkel aanwezig, dus wil je het zelf uitproberen? Kom gezellig langs.

Heb je na het lezen van deze review zin gekregen om het spel te spelen? Klik hier om het spel te bestellen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten