maandag 9 april 2018

Review Queendomino


Queendomino
White Goblin Games

Al een poosje hebben we veel plezier met Kingdomino. Nu komt ook Queendomino er aan. Wij mochten het spel alvast spelen.

Queendomino is een spel van Bruno Cathala. Het is een op zichzelf staand spel, maar kan ook gecombineerd worden met Kingdomino. Het is een spel voor 2 tot 4 spelers vanaf 8 jaar. Je bent er ongeveer 30 minuten mee zoet. In combinatie met Kingdomino kun je het zelfs met 8 personen spelen.

Het spel

In Queendomino ga je het mooiste rijk bouwen. Je wilt een groot rijk, de mooiste steden en uitgestrekte gebieden met graanvelden, bossen, meren en bergen. Je tegenstanders willen natuurlijk ook het mooiste rijk bouwen. Het doel van het spel is om een koninkrijk van 5 bij 5 tegels te bouwen. In een spel met 2 spelers bouw je een rijk van 7 bij 7 tegels. Probeer zoveel mogelijk overwinningspunten te scoren binnen je rijk.

Queendomino wordt in 12 rondes gespeeld. Aan het begin van een ronde, worden er 4 tegels uit de toren getrokken en met de cijfers naar boven op tafel gelegd. Leg de cijfers van laag naar hoog. Dan worden de tegels omgedraaid. Naast de opengedraaide tegels, komt een nieuwe rij van 4 tegels te liggen. Ook deze weer op volgorde van laag naar hoog. De startspeler mag als eerste zijn of haar koning op een tegel zetten in de eerste rij zetten. Daarna volgen de andere spelers. De speler die zijn of haar koning op de tegel met het laagste cijfer heeft gezet is nu als eerste aan de beurt. In je beurt zijn er een aantal acties, die in volgorde moeten worden uitgevoerd. Sommige acties moeten, andere acties mogen.
Allereerst leg je je gekozen dominotegel in je rijk. Deze tegel moet met minimaal 1 zijde aansluiten aan een tegel met een tegel met eenzelfde landschap.
Daarna mag je:
- 1 of 2 ridders eropuit sturen om belasting te innen
- Een gebouw bouwen
- De draak betalen om een gebouw op het gebouwenbord te vernietigen
Als laatste stap in je beurt, moet je je koning op een nieuwe dominotegel in de nieuwe rij zetten.

Door ridders te sturen om belasting te innen, verdien je geld. Hiermee kun je gebouwen kopen. De gebouwen leveren kunnen overwinningspunten, extra ridders, torens en extra geld opleveren. Heb jij de meeste torens in jouw land staan? Dan mag je de koningin in jouw koninkrijk zetten. Het voordeel hiervan, is dat je 1 geld minder kwijt bent voor het bouwen van een gebouw. Staat de koningin aan het eind van het spel in jouw koninkrijk? Dan telt ze mee als een extra kroon in jouw grootste gebied.
Aan het einde van het spel worden de punten geteld. Je verdiend punten met:
- Fortuin: voor iedere 3 geld, krijg je 1 punt
- Gebieden: Een gebied bestaat uit meerdere aaneengesloten tegels van hetzelfde landschap. Op sommige dominotegels staan kroontjes. Je telt het aantal tegels en vermenigvuldigt die met het aantal kroontjes. Zo doe je dit met alle gebieden in je koninkrijk.
- Gebouwen: Sommige gebouwen zijn punten waard of geven punten als je een bepaald gebied hebt.

Tel nu al deze punten bij elkaar op. De speler met de meeste punten wint Queendomino.

Onze waardering

Queendomino is niet zomaar een vervolg op een populair spel. De basis van Kingdomino is meegenomen in dit spel. En er is heel veel aan toegevoegd. De ridders, gebouwen, torens en de koningin maken het spel een stuk uitgebreider. Je kunt in Queendomino op verschillende manieren punten verdienen. Wat ook een leuke aanvulling is, is dat het nu ook veel makkelijker is om je tegenstanders dwars te zitten. Niet alleen door de dominotegel in te pikken die je denkt dat je tegenstander graag zou willen hebben, maar ook door gebouwen voor zijn neus weg te kopen, de koningin naar je eigen koninkrijk te halen of een gebouw door de draak te laten vernietigen wat je tegenstander echt nodig heeft.
Ook de combinatie met Kingdomino maakt het spel leuk. Vooral als je met een grotere groep wil spelen. In de spelregels vind je verschillende manieren om de spellen te combineren.
Wij zijn dus heel blij met Queendomino en geven het spel een hele dikke voldoende.

Er is een demoversie van dit spel in onze winkel aanwezig, dus wil je het zelf uitproberen? Kom gezellig langs!

Heb je na het lezen van deze review zin gekregen om het spel te spelen? Klik hier om het spel te bestellen.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten