dinsdag 22 maart 2022

Khora

 

Khora

White Goblin Games

In Khora zijn de spelers het hoofd van een bloeiende stadstaat in het oude Griekenland. Khora is een spel voor 2 tot 4 spelers vanaf 12 jaar. Je bent er ongeveer 75 minuten mee zoet. Khora is uitgegeven door White Goblin Games.

Het spel

Voor je begint, zet iedere speler voor zichzelf zijn of haar stadsbord op. In het midden van de tafel komt het speelbord. Hier zetten alle spelers markeerstenen op en worden de kennisfiches geplaatst. In de spelregels staat heel overzichtelijk beschreven wat iedereen krijgt.

Op ieders stadsbord staat aan de rechterkant een duidelijk overzicht van het verloop van een ronde. Onderaan het bord vind je wat je met filosofiefiches kunt doen en wanneer.

Een ronde bestaat uit 7 fasen (A tm G):

A.    Aankondiging gebeurtenis: Naast het speelbord heb je voor het spel het gebeurtenissendeck samengesteld. Dit is dus iedere keer anders. Draai de bovenste kaart om en lees deze voor. Het effect komt aan het einde van de ronde aan de orde, maar zo kun je er al rekening mee houden.

B.    Belasting: Nu ontvangt iedereen drachmen gelijk aan het niveau waarop je staat op het belastingspoor op het speelbord.

C.    Dobbelstenen: Iedere speler begint met 2 dobbelstenen. Later in het spel kun je er nog een extra dobbelsteen bij verdienen. Iedereen gooit de dobbelstenen. De speler die het laagste gooit is deze ronde de startspeler. Iedereen mag nu acties kiezen bij zijn/haar dobbelstenen. Je hebt 7 actietegels, genummerd 0 tm 6. Je kunt een dobbelsteen toewijzen aan een tegel met een nummer gelijk aan de worp of lager. Je kunt elke actietegel maar 1x gebruiken. Draai de gekozen acties open. Als je toch een actietegel wil spelen die hoger is als de dobbelsteen, betaal je het verschil door je markeersteen op het bevolkingsspoor omlaag te zetten. Als je dit niet kunt, kun je de tegel niet spelen.

D.    Actie: In de actiefasen worden de gekozen actietegels gespeeld van laag naar hoog. Dit kan iedereen tegelijk doen, behalve bij de legeractie moet je de beurtvolgorde aanhouden.

E.    Voortgang: In deze fase mag iedereen een stap vooruit op een van de voortgangssporen op ieders stadsbord. Als je dit kunt betalen.

F.    Afwikkeling gebeurtenis: Nu pak je de gebeurteniskaart van A erbij en wikkel je deze af.

G.   Prestatie: Op het speelbord zijn 5 prestatievelden afgebeeld. Bekijk nu of iemand 1 van deze prestaties heeft gehaald. Zo ja, dan mag deze speler zijn of haar fiche hier op leggen en kiezen of hij/zij een stap vooruit gaat op het belastingspoor of op het aanzien spoor. Zijn er meerdere personen die in deze ronde een prestatie hebben gehaald, dan mogen al deze spelers hun fichte neerleggen en mag elk van hen een stap vooruit op het belastingspoor.

Hiermee is de ronde afgelopen en begint de volgende ronde weer bij A. Na 9 rondes is het spel afgelopen.

Tijdens de dobbelfase kies je uit welke acties je wil spelen. Deze zijn:

-        Filosofie: Ontvang 1 filosofiefiche

-        Cultuur: Ontvang punten gelijk aan niveau van het cultuurspoor.

-        Wetgeving: Verzet je fiche op het bevolkingsspoor 3 omhoog. Je mag nu 2 politiekkaarten pakken en er 1 van uitkiezen en op hand nemen.

-        Handel: Ontvang 1 drachme meer dan je op je economiespoor staat. Je mag nu 1 kennisfiche kopen voor 5 drachme uit de algemene voorraad.

-        Leger: Ontvang legertroepen gelijk aan je leger niveau. Je mag nu een verovering doen op rechterdeel van het speelbord. Daarvoor kijk je hoeveel legertroepen je hebt. Je kunt nu een fiche pakken van het speelbord met maximaal dat aantal legertroepen in de kosten. Op het speelbord zie je onder het aantal legertroepen dat je nodig hebt, staan hoeveel legertroepen je kwijtraakt als je dit fiche pakt. Onder het fiche staat aangegeven wat je verder als beloning krijgt.

-        Politiek: Speel een politiek kaart. Links bovenaan de kaart zie je de eventuele kosten voor de kaart. Rechts bovenaan zie je welke kennisfiches je moet hebben om de kaart te mogen spelen.

-        Ontwikkeling: Met deze actie kun je een stap omhoog op je stadstegel links in je stadsbord. Hiervoor heb je meestal ook een bepaald aantal kennisfiches nodig om dit te mogen doen.

Na de 9e ronde kijkt iedere speler of hij/zij nog punten krijgt voor:

-        Ontgrendelde ontwikkelingen op je stadstegel

-        Effecten op gespeelde politiekkaarten.

-        Punten gelijk aan het niveau op je aanzien spoor x het aantal kennisfiches met een lauwerkrans.

Deze punten tel je op bij de punten op het puntenspoor. De speler met de meeste punten wint Khora.

Onze waardering

In eerste instantie lijkt Khora een vrij ingewikkeld spel, met al die fiches en sporen, maar dat valt alles mee als je eenmaal aan het spelen bent. Volg het overzicht van stappen op je stadsbord en het gaat al vrij snel vanzelf. Het aantal acties waar je uit kunt kiezen is beperkt, dus het is vooral het leren wat voor jou de beste acties zijn om te kiezen. Alle gebruikte tekens zijn duidelijk en komen op alle plaatsen waar dat nodig is terug. Het thema is mooi doorgevoerd en het spel speelt al snel heel soepel. Het speelmateriaal is van prima kwaliteit. Wat ons betreft dus een echte aanrader.

Er is een demoversie van dit spel in onze winkel aanwezig, dus wil je het zelf uitproberen? Kom gezellig langs.

Heb je na het lezen van deze review zin gekregen om het spel te spelen? Klik hier om het spel te bestellen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten