donderdag 19 mei 2022

Libertalia

 

Libertalia

999 Games

Ga in Libertalia, De winden van Galecrest op zoek naar avontuur, schatten en roem. Libertalia is uitgegeven door 999 Games. Het is een spel voor 1 tot 6 spelers vanaf 14 jaar. Je bent er ongeveer 45 tot 60 minuten zoet mee.

Het spel

Leg het speelbord in het midden van de tafel. Kies of je de kalme kant gebruikt voor eenvoudige, vriendelijkere eigenschappen of de storm kant voor complexere, doortrapte eigenschappen. Iedere speler krijgt een deck met karakterkaarten. Leg alle 6 de reputatiefiches willekeurig op het bord. Trek nu buitfiches uit de buidel en leg ze op de bijbehorende velden. Op elke dag die in deze ronde mee doet, leg je evenveel fiches als er spelers zijn. 1 speler schud nu zijn/haar deck karakterkaarten. En trekt er 6. De andere spelers zoeken in hun deck dezelfde kaarten en nemen deze op hand. Iedere speler krijgt nu het aantal dubloenen dat onder zijn/haar reputatiefiche is aangegeven.

Libertalia speel je in 3 reizen. Reis 1 duurt 4 dagen. Reis 2 duurt 5 dagen en reis 3 6 dagen. Elke dag speel je 1 kaart uit je hand. Iedereen kiest tegelijk een kaart. De gekozen kaarten worden in oplopende volgorde op het eiland gelegd. Zijn er spelers die dezelfde kaart hebben gekozen? Dan leg je deze in de volgorde van het reputatiespoor. Er zijn kaarten die activeren tijdens de dag, de avondschemering of de nacht. Allereerst worden de kaarten die een daglicht symbool hebben afgehandeld. Daarna valt de avondschemer en pakt iedere speler (in volgorde van de gespeelde kaarten) een buitfiche van die dag, activeert eventueel de actie op zijn karakterkaart en legt zijn karakterkaart open voor zich in zijn schip (eigen speelgebied), als deze tenminste nog op het eiland ligt. Tijdens de nacht activeren alle kaarten in het schip van de spelers met een nachtsymbool. Je mag deze afwerken in een volgorde naar keuze. Hiermee eindigt de 1e dag en gaan we naar de volgende dag. Is de reis ten einde, dan worden de ankereigenschappen geactiveerd die een speler tijdens de reis heeft gekregen door het verzamelen van buitfiches. Iedereen telt zijn dubloenen en geeft dit als score aan op zijn/haar scoreschijf. De dubloenen gaan terug in de voorraad. Nu gaan alle buitfiches terug in de zak. De karakterkaarten in je schip leg je af, tenzij anders staat op een kaart. De handkaarten die je nog hebt, mag je houden voor de volgende reis. De volgende reis begint nu en verloopt op dezelfde manier. Na 3 reizen geeft ieders scoreschijf aan hoe rijk je bent. De rijkste speler wint het spel.

Onze waardering

Libertalia is een erg goed spel, naar onze mening. Het zit goed in elkaar en is erg mooi uitgevoerd. De spelmaterialen zijn van prima kwaliteit. De spelregels zijn duidelijk en overzichtelijk. Leg je het spel uit aan nieuwe spelers, dan kijken ze je soms een beetje verdwaasd aan. Speel gewoon een rondje en dan zie je al snel dat iedereen het snapt. Het is wel aan te raden om met de “vriendelijke” kant te beginnen. Nou ja, vriendelijk vind ik niet helemaal het goede woord voor dit spel. Je bent aardig bezig je tegenstanders te blokkeren en tegen te werken😊 Wat dat betreft is het een heerlijk spel! Wat ons betreft dus echt een aanrader voor mensen die het leuk vinden om anderen dwars te zitten.

Er is een demoversie van dit spel in onze winkel aanwezig, dus wil je het zelf uitproberen? Kom gezellig langs.

Heb je na het lezen van deze review zin gekregen om het spel te spelen? Klik hier om het spel te bestellen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten