donderdag 2 november 2017

Review Voor de Poorten van Loyang


Voor de Poorten van Loyang

999 GAMESLoyang is een spel van Uwe Rosenberg. Die kennen we natuurlijk van oa Agricola. Hij staat bekend om zijn prachtige spellen. Loyang staat zeker in zijn rijtje van successen.

Het spel speelt zich af in het China van 2000 jaar geleden. Loyang ontwikkeld zich tot de hoofdstad van de Han-dynastie. Het belangrijkste handelsgoed van Loyang is groente. De boeren verbouwen graan, pompoenen, bieten, kool, bonen en prei. Deze groenten worden verhandelt in de stad. Het doel van de boeren is het verst vorderen op het Pad der Welvaart.

Voor de Poorten van Loyang is een spel voor 1 tot 4 personen vanaf 10 jaar. Je bent er 1 tot 2 uur mee bezig.

Het spel:


Iedere speler krijgt een T-vormig speelbord. Hierop is de persoonlijke winkel afgebeeld waar je groente kunt kopen. Ook staat het Pad der Welvaart op het speelbord afgebeeld. Verder krijgt iedere speler een beschermde akker, een voorraadkaart en een trekstapel met 8 akkers. Rechts en links van de T is ruimte om de verschillende soorten kaarten neer te leggen.

Iedere speler begint met het kopen van een groente en de eerste akker beplanten. Het spel duurt 9 ronden. Iedere ronde bestaat uit 3 fasen:

1. Oogstfase

2. Kaartfase

3. Actiefase

In de oogstfase draai je de bovenste akker van je gedekte stapel op en leg je die naast je andere akkers. Verder mag je van iedere beplante akker één groente oogsten en in je voorraad leggen.

In de kaartfase krijgt iedere speler 4 kaarten. Iedere speler moet uiteindelijk 2 kaarten kiezen. Dit kan op 2 manieren: Je legt 1 van je kaarten open midden op tafel (de binnenplaats) of je pakt 1 kaart uit de binnenplaats en 1 kaart uit je hand. Deze 2 kaarten leg je aan je spelbord. De overige kaarten uit je hand, leg je in de binnenplaats.

Er zijn 4 soorten kaarten: Vaste klanten, eenmalige klanten, dienaren en marktkramen. Elke kaartsoort heeft een eigen kleur en een eigen teken, dat overeenkomt met de kleuren en tekens op je spelbord.

Tijdens de actiefase speel je zoveel acties als je wil of kan. De acties hoeven niet in een bepaalde volgorde gespeeld te worden. De meeste acties mag je meerdere keren doen. De verschillende acties zijn:

1. Akker beplanten

2. Groente kopen

3. Groente verkopen

4. Eigen marktkraam gebruiken

5. Dienaar spelen of afleggen

6. Aan een vaste klant leveren

7. Aan een eenmalige klant leveren

8. Dubbelkaart kopen

Door het spelen van deze acties, kun je geld verdienen. Aan het einde van je beurt kun je met dit geld stappen kopen op het Pad der Welvaart. Iedere ronde kost de eerste stap 1 Yuan. Iedere volgende stap kost het aantal Yuan dat op de stap is aangegeven. Hoe verder je komt, hoe duurder het wordt dus.

Na 9 ronden is het spel afgelopen. De speler die nu het verst op het Pad der Welvaart is gekomen, wint het spel.Onze waardering:

Voor de Poorten van Loyang is een heel leuk spel. Niet al te moeilijk, maar je bent er wel lekker lang mee bezig. Het spel is een kruising tussen Agricola en Imperial Settlers. Het is mooi uitgevoerd.

Er zijn wat mij betreft 2 minpuntjes: Je bent vooral met je eigen spelbord bezig. Er zijn een paar kaarten (Dienaren) waarmee je iets mag pakken of ruilen bij een andere speler, maar dit doe je meer om er je eigen voordeel mee te halen dan om te tegenstander meer dwars te zitten.

Daarnaast vind ik het ook jammer dat er geen andere mogelijkheden zijn als betalen om hoger te komen op het Pad der Welvaart.

Maar dat wil niet zeggen dat het spel bij ons niet vaker op tafel zal komen. Dat zal zeker wel gebeuren, want we hebben er heel veel plezier mee gehad.

Voor de Poorten van Loyang verdient wat ons betreft een dikke voldoende!

Ben je na het lezen van deze review nieuwsgierig geworden? In onze winkel is een demospel aanwezig dat je kunt uitproberen. Je kunt het spel natuurlijk ook meteen bestellen in onze webwinkel.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten