maandag 30 mei 2022

Fiësta Mexicana

 

Fiësta Mexicana

999 Games

In Fiësta Mexicana vieren we de dag van de doden (Dia de los Muertos). De doden worden herdacht en hun leven wordt gevierd met veel eten.

Fiësta Mexicana is een spel voor 2 tot 4 spelers vanaf 8 jaar. Je bent er ongeveer 30 minuten zoet mee. In Nederland uitgegeven door 999 Games.

Het spel

Iedere speler krijgt een speelbord. Dit is de tafel waar jij voor moet zorgen. Je wil voor jouw gasten de beste gerechten verzamelen. Iedere speler krijgt 2 startkaarten. Deze zijn herkenbaar aan de pinata die er op afgebeeld staat. De wenskaarten worden geschut en iedere speler krijgt er 5. Daarvan mag je er 3 uitzoeken. Deze 3 moeten wel allemaal een andere kleur hebben. Heb je geen 3 verschillende kleuren in je hand? Pak dan 5 nieuwe kaarten en kies opnieuw. Deze kaarten geven punten aan het einde van het spel. Op de startkaarten zie je doodshoofdjes afgebeeld staan. Neem het aantal puntenfiches gelijk aan het aantal doodshoofdjes op de kaarten.

In een ronde gebeuren 2 dingen:

-        Gerecht omdraaien en om de beurt bieden

-        Het gerecht op tafel leggen en punten scoren

Eén van de spelers draait de bovenste kaart open. Om de beurt mag je nu bieden op de kaart. Op je tafel zie je allemaal getallen staan. Je kijkt naar de getallen die rechtop voor je staan. Je kunt één van de getallen bieden die niet afgedekt zijn door een kaart. Ben jij de hoogste bieder? Dan is het gerecht voor jou en leg je het op het cijfer dat je geboden hebt op je tafel. Je mag het kaartje draaien zoals jij wil. Je gaat nu de punten scoren. Elk doodshoofdsymbool geeft 1 punt. Als je 2 helften van een dipsaus met dezelfde kleur aan elkaar hebt gelegd, levert dat 3 punten op. Heb je een dipsaus met 2 verschillende kleuren of een onvolledige dipsaus, dan krijgt je daar 1 minpunt voor. Een halve dipsaus aan de rand van de tafel geeft geen minpunten. Er is nog een manier om toch aan een gerecht te komen als je niet hoog genoeg kunt bieden. Je kunt 1 van je wenskaarten inleveren en daarmee het gerecht meteen claimen.

De spelers die geen gerecht hebben gekregen na het bieden, mogen hun bord een kwartslag draaien naar links of rechts. Hierdoor komen er weer andere cijfers boven aan, zodat je misschien weer beter kunt bieden. Degene die de kaart had gewonnen, draait een nieuw gerecht om en moet als eerste een bod uitbrengen.

Het spel eindigt als één van de spelers zijn of haar tafel helemaal gevuld heeft met gerechten. Nu kijkt iedereen hoeveel punten hij/zij nog krijgt voor de wenskaarten, als je die tenminste niet hebt ingezet om gerechten te claimen. Deze kaarten geven bijvoorbeeld punten als je de meeste pepers hebt, of als je 3 dezelfde dips hebt ed.

De speler die nu de meeste punten heeft, wint Fiësta Mexicana.

Onze waardering

Fiësta Mexicana is een heel vermakelijk spel. Het is snel uitgelegd en je kunt zo aan de gang. De spelregels zijn duidelijk en overzichtelijk. Het spelmateriaal is kleurrijk en ziet er leuk uit. Een leuk spel voor tussendoor of als afsluiter aan het eind van een spellendag.

Er is een demoversie van dit spel in onze winkel aanwezig, dus wil je het zelf uitproberen? Kom gezellig langs.

Heb je na het lezen van deze review zin gekregen om het spel te spelen? Klik hier om het spel te bestellen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten