donderdag 19 mei 2022

Kamisado

 

Kamisado

Huch!

Kamisado is een spel voor 2 spelers vanaf 10 jaar. Je bent er ongeveer 20 minuten zoet mee. Kamisado is uitgegeven door Huch!

Het spel

Kamisado is een heel strategisch spel. Het speelbord bestaat uit een raster van 8 x 8 vlakken in 8 verschillende kleuren. Iedere speler heeft 8 torens. Van elke kleur 1. Op de torens staan verschillende tekens. Dit zijn de chinese tekens voor de desbetreffende kleur. Op de achterzijde van het bord vind je een raster met daarin naast de kleuren ook de tekens. Dit is handig voor degenen die kleurenblind zijn.

Aan het begin van het spel zet iedere speler zijn torens aan zijn kant van het bord op dezelfde kleur als de toren aangeeft. De startspeler mag nu als eerste een toren verzetten. Je mag je toren in een rechte lijn verzetten, zowel rechtdoor als diagonaal. Dit mag zover als je wil. Je kunt echter niet over een andere toren heen springen. Je mag niet terug achteruit. Vanaf nu moet de actieve speler de toren verzetten met de kleur waarop de laatste actieve speler zijn toren heeft gezet. Dus als speler A zijn toren op een geel vlak zet, moet speler B met zijn gele toren spelen. Als die toren geblokkeerd is, moet je passen. De andere speler verzet dan de toren met de kleur van het vlak waarop de geblokkeerde speler staat.

De speler die als eerst een toren aan de overkant van het bord krijgt, wint het spel.

Naast deze basisvariant zijn er nog een aantal variaties:

-        Loot met behulp van de startfiches de opstelling van de toren: De startspeler trekt 2 fiches. Hierop staan nummers. De startspeler geeft het hoogste nummer aan de tegenstander en neemt zelf het laagste nummer. In de bijlage kun je met dit nummer vinden welke toren waar geplaatst wordt.

-        Sumo: Dit speel je in meerdere rondes. De toren die in het eerste spel de overkant bereikt, krijgt een drakentandsteen en is vanaf dan een sumo. Met een sumo kun je minder ver lopen, maar je kunt er wel een andere toren mee opzij duwen. Dit mag alleen horizontaal, niet diagonaal. De eerste speler die 3 punten heeft, wint. Een toren geeft 1 punt, een sumo geeft 2 punten en een dubbel sumo 3 punten. Je kunt zelfs nog verder spelen en een driedubbel sumo verdienen. Spreek van te voren af hoeveel punten de overwinning geeft.

Onze waardering

Nog niet eerder heb ik meegemaakt dat echt iedereen van ons team, inclusief de kinderen zo’n fan was van een spel. Iedereen heeft toch zijn eigen smaak en voorkeur. Dit spel viel bij iedereen erg in de smaak. Het ziet er dan ook erg leuk en kleurrijk uit. Het is zeer mooi van kwaliteit. De spelregels zijn duidelijk beschreven en je bent in no time met je eerste potje bezig. De extra varianten en de tactische uitdaging maken het speel heel herspeelbaar. Wat ons betreft dus een dikke aanrader voor allerlei soorten spelers: families, expertspelers, beginners en alles er tussenin.

Er is een demoversie van dit spel in onze winkel aanwezig, dus wil je het zelf uitproberen? Kom gezellig langs.

Heb je na het lezen van deze review zin gekregen om het spel te spelen? Klik hier om het spel te bestellen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten