dinsdag 31 mei 2022

The Great Fire of London 1666

 

The Great Fire of London 1666

Medusa Games

In 1666 woedde er een zeer grote brand in Londen. In The Great Fire of London 1666 van Medusa Games, ga je deze brand meemaken. Kun jij de brand zoveel mogelijk inperken en sturen?

The Great Fire of London 1666 is een spel voor 3 tot 6 spelers vanaf 12 jaar. Je bent er ongeveer 100 minuten zoet mee.

Het spel

Voor je begint, leg je het speelbord met de kaart van Londen op tafel. Op het vak in het midden onderaan komen 25 rode vuurkegels te staan. De stapel kaarten schud je en je geeft iedere speler 5 kaarten. Daarna voeg je de “fire stack” kaarten toe, afhankelijk van het aantal spelers. Iedere speler kiest nu een kleur. Alle huisjes worden volgens de handleiding op het bord geplaatst, samen met de bonus tokens en de zwarte(blus) kegels.

In je beurt ga je eerst het vuur verder verspreiden. Je speelt een “wind” kaart uit je hand. Op deze kaart staat een richting waarin het vuur verder gaat. Je mag vanuit het centrum van de brand vertrekken, maar ook vanuit een stadsdeel waar al minimaal 2 vuurkegels staan. Staat er in het stadsdeel een zwarte kegel? Dan heeft deze meteen het vuur onder controle. Staat die er niet? Dan gaan alle huizen in dat stadsdeel in vlammen op. Verplaats deze naar de scoresporen onderaan het bord. Als er een token op dit stadsdeel ligt, mag je deze pakken en spelen of bewaren tot later.

Na het verplaatsen van vuur heb je nog 4 actiepunten die je mag besteden. Hiermee kun je: lopen met je “landlord”, zwarte kegels verplaatsen en/of vuur doven met zwarte kegels. Tijdens deze fase kun je ook je eventueel gewonnen token “demolish a district” inzetten. Dit telt als een gratis actie. Hiermee kun je huizen of vuur uit een district verwijderen om te voorkomen dat het vuur zich in die richting verspreidt.

Aan het eind van je beurt vul je je hand weer aan tot 5 kaarten. Ligt er na het trekken van de kaart een “Fire Stack card” bovenop de trekstapel, dan mag de speler 3 extra vuurkegels toevoegen aan het bord zodat het vuur zich sneller verspreidt.

Als de trekstapel leeg is, krijgt iedere speler nog 1 beurt. Na deze laatste beurt gaan we de punten tellen. Alle verbrande huisjes zijn op het scorespoor geplaatst, waardoor je steeds 2 punten verliest. Voor elke vuurkegel die je hebt gedoofd, krijg je 1 punt.

Nu laat iedereen ook zijn/haar groene kaarten zien, dat zijn je geheime opdrachten. Als je deze doelen behaald hebt, krijg je daar bonus punten voor. De speler met de meeste punten wint The Great Fire of London 1666.

Onze waardering

Medusa Games is een kleine speluitgever uit het Verenigd Koninkrijk. Ze hebben op dit moment 3 spellen in hun assortiment, die allemaal erg mooi gemaakt zijn en een historisch thema hebben. The Great Fire of London is een prachtig spel. De kaart van Londen is heel gedetailleerd en het hele spel is van zeer mooie kwaliteit. De spelregels zijn uitgebreid, maar soms wel een beetje van de hak op de tak. De spelregels zijn in het Engels en het Duits. Verder is het spel taalonafhankelijk. Het spelregelboek ziet, lijkt erg veel, maar eenmaal spelend, is het geen heel moeilijk spel qua regels. Vergelijk het in moeilijkheidsgraad met bijvoorbeeld Catan. Tactisch is er veel te doen in dit spel. Omdat de kleuren huisjes random getrokken worden en je groene kaarten je iedere keer een andere opdracht geven, is het spel nooit hetzelfde en zul je iedere keer weer een nieuwe tactiek moeten bedenken. Wat ons betreft een aanrader voor families (met iets oudere kinderen), maar zeker ook voor ervaren spelers.

Er is een demoversie van dit spel in onze winkel aanwezig, en ook een vertaling van de spelregels naar het Nederlands is verkrijgbaar. Wil je het zelf uitproberen? Kom gezellig even langs.

Heb je na het lezen van deze review zin gekregen om het spel te spelen? Klik hier om het spel te bestellen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten