vrijdag 11 november 2022

Carcassonne De Mist

 

Carcassonne De Mist

999 Games

De Mist is de nieuwste telg in de Carcassonne reeks. Carcassonne De Mist is een spel voor 1 tot 5 spelers vanaf 8 jaar. Je bent er ongeveer 35 minuten mee zoet. De Mist is uitgegeven door 999 Games.

Het spel

Carcassonne De Mist kun je zowel als uitbreiding op het basisspel Carcassonne spelen als apart spel. Ik zal hier uitleggen hoe het spel werkt als apart spel. Als je het wil spelen als uitbreiding op het basisspel, vind je in de bijlage van het spel hoe dit werkt.

Om Carcassonne verschijnt een dichte mist. Zelfs de dapperste ridders durven hier niet in. Ze geloven dat de geesten van de katharen hierin rond dolen. Durf jij wel?

De grootste vernieuwing aan De Mist is, dat dit een coöperatief spel is. Je speelt dus allemaal samen tegen het spel. Je wint of verliest samen.

Leg de starttegel in het midden van de tafel en leg de overige tegels in stapels in een voorraad. Leg het scorespoor aan de rand van de tafel. Iedere speler krijgt 5 meeples in 1 kleur. Bij 2 spelers krijgt iedere speler 6 meeples. Speel je solo, dan krijg je er 12. Gebruik 1 van de meeples van een kleur die niet meedoet voor op het scorespoor. Het doelfiche leg je op het aantal punten dat je moet bereiken om het spel te winnen. Leg de geesten in een algemene voorraad.

Carcassonne De Mist heeft meerdere niveaus. Elk niveau heeft zijn eigen doel. Het doel van niveau 1 is om 50 punten te scoren. Hoe ga je dat doen?

Als je aan de beurt bent, pak je een tegel van 1 van de stapels. Je legt die aan aan de starttegel of aan 1 van de andere tegels die er al liggen. Stadsdelen en wegen moeten hierbij aansluiten op de bestaande delen. Staat er mist op de tegel, dan leg je het aantal geesten erop dat afgebeeld is. Daarna mag je ook nog 1 van je eigen meeples op een weg of stadsdeel zetten. Heb je nu een weg of stad afgesloten? Dan scoor je deze. Je krijgt 1 punt per wegdeel of 2 punten per stadsdeel. Staat er in een stad een schild, dan krijg je daar 2 punten extra voor. De mist hoeft niet perse aan te sluiten, maar je kunt de geesten alleen wegspelen als een mistdeel is afgesloten. Je meeple mag nooit in de mist staan. Heb je door het leggen van een tegel de mist afgesloten, dan leg je de geesten terug in de voorraad.

Je wint het spel gezamenlijk als je 50 punten hebt gehaald. Zijn alle geesten op het bord geplaatst voor je 50 punten hebt? Dan verlies je het spel. Utieraard wil je dan meteen een nieuwe poging wagen😊 Heb je niveau 1 gehaald? Dan kun je door met niveau 2. Nu komen er kastelen en kerkhoven bij. Je doel is nu 75 punten halen. Met ieder niveau komt er een nieuwe uitdaging bij. Er zijn 6 niveau’s.

Onze waardering

Carcassonne is en blijft een populair spel. Deze coöperatieve versie is wat ons betreft een erg leuke toevoeging. Het is weer een heel andere manier van spelen, terwijl het eenvoudige, maar leuke spelsysteem van Carcassonne behouden blijft. Zoals we gewend zijn van de eerdere uitgaven, is de kwaliteit van dit spel zeer goed. De tegels zijn stevig, de meeples van hout. Ook aan nieuwe spelers heb je deze versie snel uitgelegd. Het blijkt nog niet zo makkelijk om te winnen. De geesten kunnen je zomaar ineens overspoelen. Dan heb je dus een gelukje nodig om de mist af te kunnen sluiten en de geesten te kunnen verdrijven. Weer een zeer goede toevoeging aan Carcassonne dus!

Er is een demoversie van dit spel in onze winkel aanwezig, dus wil je het zelf uitproberen? Kom gezellig langs.

Heb je na het lezen van deze review zin gekregen om het spel te spelen? Klik hier om het spel te bestellen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten