vrijdag 11 november 2022

Flamecraft

 

Flamecraft

White Goblin Games


“In een magisch rijk ontwaakt een stadje. Een stadje waar ambachtsdraken koffiezetten en cake bakken!”

Flamecraft is een spel voor 1 tot 5 spelers vanaf 10 jaar. Je bent er ongeveer een uur mee zoet. Flamecraft is een spel van White Goblin Games.

Het spel

Voor je het spel begint, leg je de speelmat in het midden van de tafel. Leg de 6 startwinkels langs de mat. Op elke startwinkel komt een startdraak met hetzelfde symbool. Leg de handelswaren in een algemene voorraad naast de mat en de munten in et daarvoor bestemde vlak op de fontein op de mat. Kies 10 winkelkaarten die je tijdens dit spel gebruikt. Voor het eerste spel kun je dat het beste doen door ze te sorteren op de 6 handelswaren en een 7e stapel voor de overige kaarten. Schut alle stapels apart. Pak er van de 6 stapels met handelswaren van elk 1 en van de 7e stapel 4. Schut de stapel met ambachtsdraken. Speel je met 2 of 3 spelers, dan verwijder je er 12/6. De stapel leg je naast de fontein. Leg 5 kaarten open. Schut nu de stapel met speciale draken en leg deze aan de andere kant van de fontein. Kies of je met de paarse of gouden betoveringskaarten wil spelen. Voor het eerste spel kun je het beste de paarse pakken. Leg deze stapel op de daarvoor bestemde plek op de mat en draai er 5 open.

Iedere speler kiest een kleur. In deze kleur krijg je een draak, een overzichtskaart en het reputatiefiche. Deze laatste plaats je op 0 op het scorespoor. Verder krijgt iedere speler nu 3 ambachtsdraken en 2 speciale draken. Van deze 2 speciale draken kies je er 1 en leg de andere onderop de stapel.

Het doel van het spel is om zoveel mogelijk reputatie te verdienen. In je beurt kun je kiezen uit 2 acties:

-        Verzamelen

-        Betoveren

Kies allereerst welke winkel je wil gaan bezoeken en plaats daar je draak.

Ga je hier verzamelen dan:

-        Verzamel je de handelswaren die op de winkel en de eventuele draken staan.

-        Mag je een draak neerleggen in de winkel. Deze draak moet van de soort staan die aangegeven staat in de winkel. Onderaan de winkel zie je 3 plekken om een draak te plaatsen. Hierop staat 1 of meer handelswaren afgebeeld die overeen moeten komen met de draak die je plaatst. Verder staat hier de beloning aangegeven. Dit kan reputatie zijn, maar ook munten of kaarten. Deze beloning krijg je meteen als je de draak plaatst.

-        Mag je een draak activeren. Er zijn 6 verschillende kleuren draken. Deze kleuren komen overeen met de handelswaren. Iedere kaart laat je een andere draak zien, maar de acties per kleur zijn hetzelfde. Zo mag je bijvoorbeeld bij een rode draak nog een draak in de stad plaatsen en bij een gele draak 1 ambachtsdraak uit de voorraad nemen.

-        Mag je de winkel activeren. Sommige winkels hebben ook nog een actie die je kunt activeren. Dit kan allerlei voordelen opleveren.

Ga je betoveren dan:

-        Kies je een betoveringskaart van de mat. Betaal de kosten en ontvang de beloning. De kaart leg je boven de winkel. Het teken op de betoveringskaart moet overeen komen met die van de winkel. Je kunt maximaal 3 betoveringskaarten plaatsen een winkel plaatsen.

-        Mag je de vaardigheden van alle draken in de winkel activeren.

Aan het einde van je beurt:

-        Kun je de stad uitbreiden. Als je in een winkel de 3e draak hebt neergelegd, is de winkel vol. Trek nu een nieuwe winkel van de stapel en leg deze op een vrije plaats in de stad. In een spel met 2 of 3 spelers kun je maximaal 12 winkels neerleggen. Met 4 of 5 spelers zijn dit er maximaal 14.

-        Kijk je naar de limieten. Je mag maximaal 6 ambachtsdraken op hand hebben en maximaal 7 handelswaren van elke soort. Alles wat je meer hebt, leg je nu af.

-        Vul je eventueel de ambachtsdraken en betoveringen aan.

Wanneer de laatste kaart van de ambachtsdrakenstapel of de betoveringsstapel wordt omgedraaid, krijgen alle spelers nog 1 beurt.

Aan het einde van het spel krijgen spelers nog 1 reputatiepunt per munt die je nog hebt. De speciale draken met een maan symbool geven nu ook nog punten.

De speler die nu de meeste reputatie heeft, wint Flamecraft!

Onze waardering

Wat een heerlijk spel is dit! De draakjes zijn super schattig. Het spelmateriaal is erg mooi en goed gemaakt. Het spel is niet moeilijk al zal het in het begin misschien een beetje veel lijken. Speel een paar beurten en je zit er helemaal in. Door het grote aantal winkels, speciale draken en betoveringskaarten blijft het spel verrassend en kom je steeds nieuwe uitdagingen tegen. In de doos zitten ook nog kaarten om voor iedere speler een andere extra uitdaging te geven waarmee je reputatie kunt verzamelen. Je kunt dit spel dus keer op keer blijven spelen. Dit zal de komende winter zeker een van onze favorieten blijven!

Er is een demoversie van dit spel in onze winkel aanwezig, dus wil je het zelf uitproberen? Kom gezellig langs.

Heb je na het lezen van deze review zin gekregen om het spel te spelen? Klik hier om het spel te bestellen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten