donderdag 3 november 2022

Mille Fiori

 

Mille Fiori

999 Games

In Mille Fiori ben je een glasblazer en -handelaar. Je gaat de mooiste glasproducten maken, drijft handel en verzeker jezelf van de stuen van de bewoners. Bouw jij de succesvolste glasdynastie?

Mille Fiori is een spel van 999 Games voor 2 tot 4 spelers vanaf 10 jaar. Je bent er ongeveer 60 tot 90 minuten zoet mee.

Het spel

Voor je begint, leg je het spelbord in het midden van de tafel. Zoek de dogekaart en leg deze apart. De rest van de kaarten schut je. Bij 2 of 4 spelers leg je 9 kaarten open naast het bord. Bij 3 spelers 4 kaarten. Iedere speler krijgt 27 doorzichtige ruiten in zijn/haar kleur, 1 schip wat je op het startveld van de zeeroute zet en een scorepion die op veld 0 van het scorespoor komt. De startspeler krijgt de dogekaart.

De kaarten: Elke kaart heeft een kleur. Deze komt overeen met het gebied op het bord. Met de keuze van een kleur kaart, bepaal je dus op welk deel van het bord je speelt. Verder zie je op de kaart bovenaan een cijfer in een roer. Stel je wil de actie op de kaart niet spelen, dan mag je de kaart spelen om het aantal stappen dat op de kaart staat op de zeeroute te zetten. Je krijgt dan de beloning die op het vak staat waar je terecht komt. In het midden van de kaart staat een symbool. Dit symbool geeft aan op welk vakje je ruitje mag plaatsen. Onderaan de kaart zie je of deze kaart ook punten oplevert voor andere spelers en hoeveel.

Op het spelbord zie je verschillende gekleurde vakken. Elke kleur levert op een andere manier punten op:

-        Geel – Werkplaatsen. Leg 1 van je ruiten op een vakje met een overeenkomend symbool met dat op je gespeelde kaart. Je krijgt nu 1 punt hiervoor en 1 punt voor elk aangesloten ruit in jouw kleur. Heb je 4 verschillende grondstofvelden afgedekt? Dan krijg je een bonus, afhankelijk van de hoeveelste speler je bent die dit doet. Als je het derde vakje om een symbool met een ster te leggen, dan mag je direct een extra kaart spelen. Deze kaart kies je uit de openliggende kaarten naast het spelbord.

-        Paars – Huizen. Leg een ruit op het eerstvolgende vrije vakje en ontvang de bonus die hier op staat. Heb je meerdere van jouw ruitjes naast elkaar liggen, dan krijg je alle bonussen die hierop staan. Heb je 4 verschillende cijfers bezet? Dan ontvang je de bonus, afhankelijk van hoeveel spelers dit doel al bereikt hebben. Nadat je 3 en 5 verschillende symbolen hebt bedekt, mag je weer een extra kaart spelen.

-        Groen – Personen. Bij deze categorie begin je met plaatsen van ruitjes van onderaf. Je bouwt ze eigenlijk op elkaar. Je hoeft hier niet persé op het juiste symbool te bouwen, maar dit levert wel extra punten op. Bouw je een ruit in de onderste laag, dan krijg je daarvoor 1 punt, in de 2e laag 3 punten en in de bovenste laag 6 punten. Heb je je ruit op het juiste symbool geplaatst, dan verdubbel je deze punten. Bouw je op de 2e of 3e laag, dan krijgen de spelers die een ruit onder jouw ruit hebben liggen daar ook weer punten voor. Heb je de 3 verschillende symbolen allemaal bedekt, dan krijg je weer een bonus. Afhankelijk van hoeveel spelers dit al gedaan hebben. Bouw je op de 3e laag, dan mag je een extra kaart spelen.

-        Blauw – Handel. Leg hier een ruit op een vrij veld met het symbool op je kaart. Nu tel je het aantal ruiten dat al in deze kolom ligt. De kleur maakt niet uit. Elke ruit is dat aantal punten waard en iedere speler die 1 of meer ruiten in de kolom heeft liggen, krijgt dat aantal punten per ruit. Bijvoorbeeld: Er liggen 3 ruiten, 2x rood en 1x geel. Dan is iedere ruit 3 punten waard. Rood heeft 2 ruiten, dus krijgt 6 punten. Geel krijgt 3 punten. Ook hier is weer een bonus te verdienen als je alle 4 de verschillende producten bedekt. Daarnaast mag de actieve speler een extra kaart spelen als een andere speler meer punten krijgt dan hij/zij zelf door zijn/haar actie.

-        Blauw – Haven. Plaats hier 1 ruit op een leeg scheepsveld. Je mag nu je schip verplaatsen op de zeeroute en je krijgt wat er op het vak aangegeven staat waar je op uit komt. Als er 3 velden bezet zijn bij de scheepsvelden, krijg hiervoor pas punten. Voor de waarde kijk je naar de rij bij Handel. Elke ruit op een scheepsveld is het aantal waard dat er aan ruiten in de aansluitende rij bij Handel ligt. Dus liggen er bijvoorbeeld 3 ruiten in de rij bij Handel, dan is elke ruit op een scheepsveld 6 punten waard. (1 bij 1 product, 3 bij 2 en 10 bij 4).

Het spel verloopt in een onbeperkt aantal ronden. Iedere speler krijgt aan het begin van een ronde 5 kaarten. Iedereen kiest nu 1 kaart uit zijn hand. De startspeler draait als eerste de kaart open en handelt deze af. Daarna de volgende speler etc. Hebben alle spelers dit gedaan, dan geef je je hand kaarten door aan de speler links van je. Nu kiest weer iedereen een kaart uit zijn hand kaarten en worden deze gespeeld. Dit doe je 4 keer. De overgebleven kaart leg je bij de open kaarten naast het bord. Iedere speler krijgt weer 5 kaarten en een nieuwe ronde begint. Je speelt zo door tot ofwel de stapel met gedekte kaarten op is, of een speler al zijn/haar ruiten heeft opgemaakt. Alle spelers mogen hun kaart van die ze dit keer gekozen hadden nog spelen. De speler die nu de meeste punten heeft, wint Mille Fiori.

Onze waardering

Mille Fiori is een heel vermakelijk spel. Het ziet er erg mooi en kleurrijk uit en de kwaliteit is prima. Er zit wel een hele grote geluksfactor in. Je moet dus wel een beetje van gokken houden😊 Dat zit hem vooral in het uitspelen van een kaart, terwijl je helemaal niet weet welke kaart(en) je daarna gaat krijgen. Kom je verder in het spel, dan kun je steeds meer linkjes maken, waardoor je extra kaarten mag spelen die je al wel kunt zien. Deze kaarten kies je namelijk uit de open kaarten naast het speelbord. Je zou de geluksfactor kunnen verlagen door eerst alle kaarten te draften voordat je ze echt gaat spelen. Dan heb je zicht op welke kaarten je hebt en wat je hiermee kunt gaan doen. Daarnaast is het blauwe deel van het bord in het begin even lastig om de punten te bepalen, maar na een paar rondes spelen heb je dit wel door.

Alles bij elkaar dus een prima spel voor spelers die houden van een hoge geluksfactor en een beetje puzzelen op hoe je het meeste punten kunt verzamelen.

Er is een demoversie van dit spel in onze winkel aanwezig, dus wil je het zelf uitproberen? Kom gezellig langs.

Heb je na het lezen van deze review zin gekregen om het spel te spelen? Klik hier om het spel te bestellen.



 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten