woensdag 9 november 2022

Splendor Duel

Splendor Duel

Space Cowboys

In Splendor Duel ben je een meester van een juweliersgilde. Maak de mooiste sieraden van hoge kwaliteit voor vorsten en belangrijke mensen van de Renaissance om je aanzien en fortuin te vergroten. Splendor Duel is een variant op Splendor. Speciaal ontworpen voor 2 spelers vanaf 10 jaar. Je bent er ongeveer 30 minuten zoet mee. Splendor Duel is uitgegeven door Space Cowboys.

Het spel

Voor je begint, zet je het spel op. Leg het speelbord in het midden van de tafel en vul deze door fiches uit de zak te trekken. Begin in het midden en volg de pijl op het bord. Leg daarna de 3 privilege-rollen naast het bord. Sorteer de kaarten op niveau 1 (groen), niveau 2 (geel) en niveau 3 (blauw). Schut iedere stapel apart. Leg deze 3 stapels boven elkaar op tafel. Draai van groen 5 kaarten open, van geel 4 kaarten en van blauw 3 kaarten. Leg de 4 kroonkaarten onder het bord. Kies nu een startspeler. De andere speler krijgt een privilege-rol.

Als je aan de beurt bent, mag je eerst 2 optionele acties uitvoeren:

-        Een privilege-rol inzetten: lever een privilege-rol in en kies een munt van het bord. Dit mag geen goudfiche zijn.

-        Het speelbord aanvullen. Pak munten uit de zak en vul vanaf het midden het speelbord weer aan. Als je deze actie kiest, krijgt de andere speler een privilege-rol.

Daarna volgt de verplichte actie. Hierbij kies je uit deze 3 acties:

-        Pak maximaal 3 fiches van het speelbord. Kies hierbij 3 fiches die aaneengesloten liggen. Dit mag horizontaal, verticaal of diagonaal zijn. Bij deze 3 fiches mag geen goudfiche zitten. Pakt een speler 3 dezelfde fiches of 2 parels, dan krijgt de andere speler een privilige-rol. Als er geen privilege-rollen meer in de voorraad liggen, dan pak je er 1 van de andere speler.

-        Pak een goudfiche en reserveer 1 kaart. Hierbij mag je een goudfiche van het speelbord pakken. Deze kun je inzetten als joker. Daarnaast mag je een kaart uit het aanbod op hand nemen. Dat kun je doen omdat je deze later wil kopen of omdat je denkt dat je tegenspeler die heel graag zou willen hebben.

-        Koop een juweelkaart. Kies 1 van de kaarten uit het aanbod. Betaal deze kaart met je fiches. Deze gaan terug in de zak. De meeste kaarten hebben een juweel in de rechter bovenhoek staan. Deze geeft korting op de volgende aankopen. De kosten van een kaart vind je in de linker onderhoek. Deze betaal je met de fiches die je verzamelt hebt. De kaarten die je al hebt liggen kunnen hier een korting op geven. Deze kaarten hoef je alleen maar te hebben. Je legt ze niet af. In de linker bovenhoek van de kaart kunnen punten staan en/of een extra actie. De punten tellen voor je eindscore. De extra actie voer je meteen uit. Dit kan bijvoorbeeld zijn een extra beurt spelen, een jokerkaart plaatsen in de kleur van jouw keuze, een fiche pakken van het speelbord, een privilege-rol pakken of een fiche van de tegenspeler pakken. Verder vind je op sommige kaarten een kroon. Heb je 3 en later 6 kronen verzameld, dan mag je een kroonkaart pakken. Deze kaarten zijn punten waard en sommigen geven je nog een extra actie.

Het spel eindigt meteen als:

-        Een speler 20 punten heeft of

-        Een speler 10 kronen heeft of

-        Een speler 10 punten heeft op 1 kleur kaarten.

Deze speler wint Splendor Duel.

Onze waardering

Splendor Duel is een heerlijk, snel spel. Het draait soepen en is makkelijk te leren. Toch blijft er na het spelen van meerdere potjes nog steeds genoeg uitdaging inzitten. Velen van jullie zullen het “oude” Splendor kennen. Uiteraard lijkt het er heel veel op, maar het heeft een paar extra mogelijkheden erin zitten, die het spel nog beter maken. Bijvoorbeeld de privilege-rollen zijn een mooie toevoeging. Je gaat steeds bedenken of je de actie die je wil doen je voldoende oplevert om te rechtvaardigen dat je tegenspeler een privilege-rol krijgt. Verder is het random leggen van de fiches op het speelbord een leuke toevoeging. Je kunt niet zomaar meer elke combinatie van fiches pakken, omdat je aansluitende fiches moet pakken. En dan heb je nog de extra acties op de kaarten waardoor je bijvoorbeeld nog een beurt mag spelen. Dat maakt het spel nog aantrekkelijker en leuker. Wat ons betreft een dikke voldoende en een aanrader voor Splendor-fans. We zijn ervan overtuigd dat met Splendor Duel het aantal fans zeker zal groeien!

Er is een demoversie van dit spel in onze winkel aanwezig, dus wil je het zelf uitproberen? Kom gezellig langs.

Heb je na het lezen van deze review zin gekregen om het spel te spelen? Klik hier om het spel te bestellen.



 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten