maandag 23 november 2020

Deus

 

Deus

Pearl Games

Deus is een spel voor 2 tot 4 spelers vanaf 14 jaar. Je bent er ongeveer 60 tot 90 minuten me zoet. Deus is een spel van Pearl Games. In Nederland uitgegeven door Hot Games.

Het spel

In Deus ben je de leider van een oude beschaving. Bouw deze beschaving op door steden en gebouwen te bouwen, handelsroutes te maken, barbaarse dorpen te overmeesteren en natuurlijk de goden te pleasen.

Afhankelijk van het aantal spelers, bouw je het spelbord op uit een aantal tegels. Je mag deze naar eigen inzicht aan elkaar liggen. Let alleen op dat je geen 2 barbarendorpen tegen elkaar aanlegt. Op ieder barbarendorp komen overwinningspunten (OP) te liggen gelijk aan het aantal aangrenzende regio’s. Daarna vorm je een algemene voorraad van tempels, grondstoffen, OP en gouden munten. Iedere speler krijgt nu een spelersbord en de bijbehorende gebouwen. Je plaatst van elk 2 gebouwen op je spelersbord. De rest gaat in je voorraad. Iedere speler krijgt 5 gouden munten, 4 grondstoffen, 5 OP en 5 kaarten.

Tijdens je beurt kun je kiezen uit 2 acties:

-        Een gebouw oprichten

-        Offeren aan de goden

Een gebouw oprichten: Er zijn 2 verschillende soorten gebouwen: standaard gebouwen en tempels. Om een standaard gebouw te kunnen bouwen, moet je allereest dat gebouw op je spelersbord hebben staan. Leg een kaart van die kleur boven je spelersbord en betaal de kosten van het gebouw. Je mag nu een gebouw plaatsen op het bord. Je moet deze in een regio bouwen waar je al gebouwen hebt, in een aansluitende regio of als dit niet kan, kun je het aan de rand van het speelbord bouwen. Dit kost je dan wel 3 OP. Nu kun je gebruik maken van alle effecten van de kaarten in de kleur waar je net een gebouw gebouwd hebt. Je kunt ook een tempel bouwen. Dit doe je door een tempelkaart neer te leggen in de uitsparing rechts op je spelersbord en de kosten te betalen. De tempel plaats je in een regio waarin je al gebouwen  hebt. De eerste tempel mag je zo bouwen. Wil je een tweede tempel bouwen, dan moet je van alle andere gebouwen er minimaal 1 hebben. Voor de derde tempel 2 etc.

Heb je een gebouw neergezet en daardoor een barbarendorp omcirkeld? Dan ga je het barbarendorp aanvallen. Er moet dan wel minstens 1 leger op een aangrenzende regio staan. De speler met de meeste legers wint de OP die op het barbarendorp liggen.

Offeren aan de goden: Kun of wil je geen gebouw bouwen? Dan kun je gaan offeren aan de goden. Er zijn 6 verschillende goden die je kunt aanroepen. Deze 6 goden komen overeen met alle kleuren op je spelersbord. Om de goden te eren, leg je kaarten uit je hand af. Je mag zelf weten hoeveel. Leg de kleur kaart waarvan je de opdracht wil doen bovenop. Wil je bijvoorbeeld grondstoffen hebben, dan leg je een groene kaart af. Je mag dan net zoveel grondstoffen uit de voorraad pakken als je kaarten hebt afgelegd. Daarnaast mag je een bijbehorend gebouw uit je voorraad op je spelersbord zetten. Je mag nu je hand weer aanvullen tot 5 kaarten.

Het spel eindigt als alle tempels uit de voorraad zijn gebouwd of als alle barbarendorpen zijn aangevallen. Speel nu de ronde uit en dan nog 1 finale ronde waarin alle spelers nog 1 actie kunnen doen.

Bepaal nu de eindscores door alle OP op te tellen die je tijdens het spel hebt verzameld, OP voor gebouwde tempels. Daarnaast telt iedereen van elke soort de overgebleven grondstoffen en goud. De speler die de meeste heeft, krijgt daarvoor nog 2 OP. De speler die nu de meeste OP heeft wint Deus.



Onze waardering

Deus doet me erg aan denken aan 7 Wonders. Het speelt heel anders, want je hebt een speelbord waar je op gaat bouwen, maar de hele sfeer van het spel doet me er toch aan denken. Het spel is erg mooi van kwaliteit. Het thema komt ook goed terug in alle materialen. De spelregels zijn compact en duidelijk, op 2 dingetjes na. Allereest heb ik zo’n tien keer moeten lezen hoe het zat met de voorraad grondstoffen. Begrijpend lezen is soms een ding😊 Maar uiteindelijk begreep ik het. Eigenlijk is het vrij simpel: 5 grondstoffen van iedere soort per speler. De grondstoffen die iedere speler krijgt aan het begin van het spel, komen uit deze voorraad. Het tweede wat me niet helemaal duidelijk was in eerste instantie, was wat is nu een regio? Is dat een hele tegel? Zo speelden we het spel dus ook in eerste instantie, maar dit was een beetje raar. Een regio blijkt dus niet een hele tegel te zijn, maar 1 gebied van een tegel. Dat zorgde voor een “aha-momentje”. Toen dat eenmaal duidelijk was, speelde het spel vlot en hebben we er veel plezier mee gehad. Van ons krijgt Deus een zeer dikke voldoende!

Er is een demoversie van dit spel in onze winkel aanwezig, dus wil je het zelf uitproberen? Kom gezellig langs!

Heb je na het lezen van deze review zin gekregen om het spel te spelen? Klik hier om het spel te bestellen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten