maandag 23 november 2020

Paleo

 

Paleo

999 Games



Paleo is een coöperatief spel voor 1 tot 4 spelers vanaf 10 jaar. Je bent er ongeveer 45 minuten mee zoet. Paleo is uitgegeven door 999 Games.

Het spel

Paleo speelt zich af in het stenen tijdperk. Overleef met je stam dag bij dag en streef naar vooruitgang. Er liggen echter veel gevaren op de loer: wilde dieren, stormen en andere volksstammen.

Voor je begint leg je eerst een aantal spelonderdelen op tafel:

-        De tabelaus basiskamp, wildernis en nacht

-        De grondstoffen en schadefiches leg je in een algemene voorraad. 5 voedsel leg je in het basiskamp

-        Zet de werkbank in elkaar. Op de eerste pagina van de spelregels staat hoe dit moet, alleen wel een beetje klein.

-        Op de werkbank leg je de toortsfiches, vuistbijlfiches en speerpuntfiches

-        Het kerkhof komt naast de werkbank

-        Op het basiskamp komen de kaarten mensen (2), dromen (3) en ideeën (4)

-        Naast het nachttableau leg je de doodskopfiches en de overwinningsfiches

Iedere speler krijgt nu 2 mensenkaarten van de trekstapel.

Je kunt nu bepalen welke modules je gaat gebruiken. Er zijn 10 verschillende modules waarvan je er voor ieder spel 2 gebruikt. Ze lopen op van makkelijk (A) naar dodelijk (J). In de “extra uitleg” staat welke modules je kunt combineren voor welke moeilijkheidsgraad, maar het staat je natuurlijk ook vrij om zelf combinaties te maken. Bij de 2 gekozen modules voeg je de basiskaarten (1). In de extra uitleg vind je ook per module welke missiekaarten je uit de trekstapel moet houden en welke extra kaarten nodig zijn. Dit kunnen Geheimenkaarten (5) zijn en/of Ideeënkaarten.

Het spel begint met de dagfase. Alle spelers spelen tegelijk. De trekstapel wordt verdeeld over de spelers. Iedere speler heeft nu zijn of haar eigen trekstapel. Alle spelers mogen nu de bovenste 3 kaarten van de trekstapel pakken, maar niet de voorkanten bekijken. Er zijn verschillende achterkanten zichtbaar op de kaarten. Aan deze achterkanten kun je een beetje zien wat je te wachten staat, al is dit niet helemaal zeker. Bijvoorbeeld een kaart met op de achterkant een bos is meestal vrij veilig. Je kunt hier vaak hout halen. Maar ook in het bos kun je enge dingen tegen komen. Je mag overleggen met elkaar over wie welke kaart kiest. Als alle spelers gekozen hebben, draait iedereen zijn kaart open. Op de voorkant van de kaarten staan vaak dingen die je moet doen, hebben en/of afleggen om iets te krijgen. Er staat meestal ook nog een optie op om iemand anders te helpen. Ik wil hier niet te veel op ingaan, omdat het juist zo leuk is om de kaarten samen te ontdekken. Er zijn ook kaarten waarop je aangevallen wordt. Je zult je dan dus moeten verdedigen, anders kost het je levenspunten van je stam. Alle spelers gaan nu overleggen wie wie gaat helpen en wie wat gaat verzamelen. Zijn de kaarten afgehandeld? Dan gaan de meeste kaarten op de aflegstapel. Sommige kaarten geven aan dat ze na gebruik uit het spel gaan. Deze kaarten gaan dan naar het kerkhof. Het kan zijn dat je “tijd” hebt moeten betalen om een actie uit te voeren. Dit betaal je in kaarten van je trekstapel. Deze kaarten leg je gedekt af op de aflegstapel. Als een rode kaart (meestal een aanval) succesvol afgehandeld is, gaat deze ook naar het kerkhof. Is het niet gelukt? Dan gaat deze kaart naar de aflegstapel en zal waarschijnlijk de volgende “dag” weer terugkomen. Nu pakt iedere speler weer de bovenste 3 kaarten van zijn trekstapel en kiest er weer 1. Zo gaat de ronde verder tot niemand meer kaarten in zijn of haar trekstapel heeft. Iedereen gaat nu slapen en de nachtfase begint.

In de nachtfase moeten de mensen in de stam gevoed worden. Hebben de spelers te weinig voedsel voor alle stamleden? Dan komt er voor elk niet gevoed mens een doodshoofd op het nachttableau. Daarnaast zijn er een aantal kaarten die ’s nachts actief worden. Deze zijn te herkennen aan een maanteken. Meestal houden deze kaarten in dat er iets (bijvoorbeeld een tent) afgelegd moet worden. Lukt dit niet? Dan komt er een doodshoofd bij op het nachttableau.

Na de nachtfase breekt een nieuwe dag aan. Alle kaarten op de aflegstapels (zowel open als gedekt) worden geschud en onder de spelers verdeeld. Iedereen heeft nu weer een nieuwe trekstapel. Iedereen begint weer met kiezen uit de bovenste 3 kaarten van de trekstapel en een nieuwe ronde begint.

Paleo bestaat niet uit een vast aantal ronden. Het spel eindigt meteen als 5 doodshoofdfiches op het nachttableau liggen. De spelers verliezen het spel. Het spel eindigt ook meteen als er 5 overwinningsfiches op het tableau liggen. De muurschildering is compleet en de spelers winnen Paleo.

Onze waardering

Paleo is, naar onze mening, een heel erg leuk spel. Het thema is erg mooi doorgevoerd in het hele spel. Het spelsysteem is weer eens heel wat anders. Ik heb het zo nog niet bij andere spellen gezien in ieder geval. De spelregels en uitleg vond ik in eerste instantie niet heel erg duidelijk. Zo vond ik het eerst onduidelijk hoe de werkbank in elkaar moest. De plaatjes zijn erg klein. Maar na even goed kijken, lukte het toch snel. De eerste keer dat je het spel speelt, moet je ook alle kaarten eerst uitzoeken. Ze zijn duidelijk genummerd en geletterd, dus dat is zo gedaan. Maar welke kaarten gebruik je dan? Dat is even puzzelen. In de “extra uitleg” staat welke kaarten je uit het deck moet laten. De Geheimenkaarten kon ik daarbij eerst niet vinden. Na even zoeken, bleek dit de stapel gemerkt met 5 te zijn. Maar heb je eenmaal door welke kaarten je moet gebruiken, dan ben je zo aan het spelen en speelt het spel vlot. Kom je er niet goed uit welke kaarten waar horen? Vraag het ons gerust! Ik hoop dat mijn uitleg je een goed inzicht heeft gegeven in dit spel. Ik wil niet te veel spoileren door dieper in te gaan op kaarten en locaties. Het leuke aan dit spel is juist om deze zelf te ontdekken. Mocht je toch meer uitleg willen, kom gerust langs in de winkel of neem contact met ons op.

Er is een demoversie van dit spel in onze winkel aanwezig, dus wil je het zelf uitproberen? Kom gezellig langs!

Heb je na het lezen van deze review zin gekregen om het spel te spelen? Klik hier om het spel te bestellen.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten