woensdag 4 november 2020

Rollecate

 

Rollecate

Hot Games

Rollecate is een oude stoomlocomotief. Ze wil weer gaan rijden en daar ga jij haar bij helpen.

Rollecate is een spel voor 1 tot 4 spelers vanaf 8 jaar. Je bent er ongeveer 15 minuten mee bezig per potje. Het spel is bedacht door Michiel de Wit en uitgegeven door Hot Games.

Het spel

In Rollecate bouw je om de beurt aan het spoor voor Rollecate door kaarten te spelen. Probeer daarbij zo weinig mogelijk strafpunten te verzamelen of strafpunten weg te spelen.

Voor het spel begint, leg je het beginspoor. Dit spoor bestaat uit 4 kaarten. Alle spelers mogen om de beurt een kaart trekken en aanleggen. Rollecate komt op de derde kaart te staan. Afhankelijk van het aantal spelers leg je een aantal kaarten af. Iedere speler krijgt 2 kaarten.

De speler die aan de beurt is pakt een kaart en kiest daarna uit 3 acties kiezen:

-        Passen

-        Spoorkaarten aanleggen

-        Chaoskaarten afleggen

Passen: Je mag altijd passen. Soms moet je zelfs wel, of is het strategisch handig. Als je past, verplaats je Rollecate 1 kaart vooruit als dat kan. Rollecate kan niet ontsporen als je past. Nu pak je de eerste kaart van het spoor. Deze kaart komt in je persoonlijke aflegstapel en zijn aan het eind van het spel je strafpunten.

Spoorkaarten aanleggen: Je mag 1 of meer kaarten met hetzelfde getal aanleggen aan het spoor. Deze kaarten mogen horizontaal of verticaal aangelegd worden, zolang het spoor maar door blijft lopen. Kaarten mogen elkaar niet overlappen. Op de kaarten zie je een waarde staan van 1 tot en met 4. Het verschil tussen de laatste kaart van het spoor en de kaart die je aan wil leggen, mag geen 2 zijn. Dus een 1 mag niet aan een 3 en een 2 mag niet aan een 4. Nu gaat Rollecate rijden. Maar hoe ver? Tel het aantal punten op de kaarten op. Het aantal wat hier uit komt, zoveel dobbelstenen ga je gooien. Tel nu het aantal wieltjes op de dobbelstenen. Rollecate gaat evenveel kaarten vooruit. Komt Rollecate daardoor voorbij het einde van het spoor? Dan ontspoort ze. Als Rollecate ontspoort, pak je net zoveel strafkaarten als het aantal dat Rollecate nog vooruit had gemoeten. Je mag de strafkaarten op je aflegstapel leggen in de volgorde die je zelf wil. Het kan ook gebeuren dat Rollecate over een defect spoor rijdt of daarop stopt. Voor iedere kaart met een defect spoor wat Rollecate tegenkomt, pak je een strafkaart. Ook deze komen op je aflegstapel.

Chaoskaarten afleggen: De derde actie die je kunt kiezen is het afleggen van chaoskaarten. Als je slim combineert, met je aflegstapel, kun je hiermee strafkaarten wegspelen. Bij het afleggen van chaoskaarten blijft Rollecate staan en hoef je geen strafkaarten te pakken.

Hoe kom je van strafkaarten af? Door te combineren. Heb je bijvoorbeeld een kaart met een 3 bovenop je aflegstapel liggen, dan kun je deze wegspelen als je een nieuwe strafkaart moet pakken die ook toevallig een 3 heeft of als je een chaoskaart met een 3 kunt afleggen. Nu mag je beide kaarten uit je aflegstapel afleggen.

Het spel eindigt als de trekstapel leeg is. De speler die de laatste kaart pakt, maakt zijn of haar beurt af. Nu telt iedereen zijn of haar aflegstapel. De speler die de minste strafpunten heeft wint.



Onze waardering

Wat is dit een leuk spel! Een eenvoudig, vlot spel wat je makkelijk aan nieuwe spelers uit kunt leggen. Er zijn tenslotte maar 3 opties. Je zou zeggen: een leuk spelletje voor tussendoor, maar de roep om nog een potje bleef toch klinken bij ons aan tafel. Je bent dus met een paar potjes zo een uur verder. Een korte en bondige conclusie: Dit is een super spel voor iedereen, jong en oud, ervaren speler of onervaren.

Er is een demoversie van dit spel in onze winkel aanwezig, dus wil je het zelf uitproberen? Kom gezellig langs!

Heb je na het lezen van deze review zin gekregen om het spel te spelen? Klik hier om het spel te bestellen.



 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten