dinsdag 10 november 2020

Lyttle Wood

 

Lyttle Wood

White Goblin Games



Lyttle Wood is een kaartspel voor 2 tot 4 spelers vanaf 7 jaar. Je bent er ongeveer 20 minuten mee zoet. Lyttle Wood is uitgegeven door White Goblin Games.

Het spel

In het najaar gaan veel kleine dieren in het bos voorraden aanleggen voor de winter. Dit doen ze niet alleen voor de lekkernijen, maar ook om te laten zien wie de koning van het bos is.

Het spel bestaat uit 110 bendekaarten en 18 prooikaarten. De prooikaarten zijn geletterd A, B of C. Afhankelijk van het aantal spelers, leg je 5 of 6 kaarten C naast elkaar op tafel. Daar schuin op komen 5 of 4 B kaarten. Daar weer bovenop komen 4 of 3 A kaarten. De bendekaarten worden geschud en iedere speler krijgt er 3. De rest van de bendekaarten verdeel je over 2 trekstapels. Naast de trekstapels komen 2 aflegstapels.

De speler die aan de beurt is, voert 2 stappen uit:

-        Pak 2 kaarten.

-        Speel bendekaarten of leg een kaart af.

Allereerst pak je 2 kaarten. Dit moeten kaarten van 2 verschillende stapels zijn. Dit mogen zowel de trekstapels als de aflegstapels zijn.

Daarna mag je bendekaarten spelen. Dit moeten minimaal 2 dezelfde kaarten zijn. Heeft de andere speler deze kaarten al liggen? Dan moet je minimaal 1 kaart meer neerleggen. De speler die nu de minste van deze kaarten heeft liggen, legt ze af. Als je bendekaarten hebt neergelegd, mag je een prooikaart pakken. De prooikaarten die je hebt, blijven liggen tot het einde van het spel. De meeste prooikaarten hebben een bonusactie. Deze mag je nu meteen uitvoeren. Er zijn 5 verschillende bonusacties:

-        Minutie: Pak een bendekaart van een trekstapel.

-        Muiterij: Verwijder een bendekaart uit het speelgebied van een andere speler en leg het op één van de aflegstapels.

-        Versterking: Leg een bendekaart uit je hand bij de desbetreffende set die je eerder al hebt neergelegd.

-        Grote versterking: Leg één of meer bendekaarten van één soort uit je hand bij de desbetreffende set die je eerder al hebt neergelegd.

-        Verbrogen prooi: Tel aan het einde van het spel 1 extra prooi op bij de prooi waar je de meeste van hebt.

Als je niet kunt, moet je een kaart afleggen.

Er zijn 2 manieren waarop het spel kan eindigen: als er nog maar 2 prooikaarten in het bos liggen of als er nog maar 1 trekstapel beschikbaar is. Nu volgt de puntentelling. Je krijgt de punten op de kaarten van iedere soort bende in je gebied. (Dus niet voor iedere individuele kaart). Daarnaast krijg je punten voor je prooikaarten. Tel hiervoor het aantal verschillende prooisymbolen en vermenigvuldig dit met het aantal prooisymbolen waarvan je er de meeste hebt. De speler die de meeste punten heeft, wint Lyttle Wood.

Onze waardering

Wat allereerst opvalt aan Lyttle Wood is de artwork. Smaken verschillen natuurlijk, maar ik vind het erg mooi. Verder is het gewoon een leuk kaartspel. Het spelsysteem is anders dan anders. Het is vooral tactisch spelen en daarbij proberen je tegenstanders dwars te zitten en punten af te pakken. Jammer is wel dat het niet mogelijk is bendekaarten bij anderen af te pakken. Heb je die binnen, dan kun je die niet meer kwijt raken. Toch werkt het systeem goed. Mijn insteek was om gelijk zoveel mogelijk bendekaarten te bemachtigen. Ik dacht daar zeker mee te winnen. Mijn tegenspeler kreeg pas veel later haar eerste bendekaart. Toch won ze het spel. Er zijn dus zeker verschillende tactieken om dit spel te winnen.

Er is een demoversie van dit spel in onze winkel aanwezig, dus wil je het zelf uitproberen? Kom gezellig langs!

Heb je na het lezen van deze review zin gekregen om het spel te spelen? Klik hier om het spel te bestellen.



 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten