dinsdag 10 november 2020

Mysterium Park

 

Mysterium Park

Libellud



Mysterium Park is uitgegeven door  Libellud. Het is een spel voor 2 tot 6 spelers vanaf 10 jaar. Je bent er ongeveer een half uur mee zoet.

Mysterium Park is een circus. Maar niet zomaar een circus. Er gaan allerlei geruchten over visioenen, onverklaarbare verschijnselen en paranormale fenomenen. Als helderziende ga je samen met je vrienden op onderzoek uit in Mysterium Park. Ga op zoek naar de waarheid over de dood van de directeur. De geest geeft je aanwijzingen over de dader en de locatie van de moord.

Het spel

Bepaal aan het begin van het spel wie de geest is. De andere spelers zijn de helderzienden. De geest krijgt de stapel visioenkaarten, de plotkaarten en 3 ticketfiches. Voor de helderzienden komt het speelbord in het midden van de tafel gelegd. De personagekaarten en de locatiekaarten leg je naast het speelbord. Iedere speler krijgt een intuïtiepion en een onschuldfiche in zijn of haar kleur. Leg het getuigefiche klaar naast het bord.

De geest trekt een plotkaart voor ronde 1. Hierop ziet de geest welke verdachte door welke helderziende welk personage moet raden. De geest trekt 7 visioenkaarten. Op het bord worden nu 9 personagekaarten gelegd. In ronde 1 gaan spelers personages elimineren. De geest wijst een helderziende aan en geeft 1 of meer visioenkaarten aan de helderziende. Aan de hand van deze kaarten probeert de helderziende zijn of haar personagekaart te vinden. De geest trekt nu nieuwe kaarten en geeft visioenkaarten aan de volgende helderziende. Helderzienden mogen overleggen over de aanwijzingen. Denkt een helderziende de juiste kaart te weten, dan mag hij of zij  hier zijn/haar  pion neerzetten. Als alle helderzienden hebben gekozen, geeft de geest aan of de helderzienden goed of fout zitten. Heeft een helderziende een pion op het getuigenveld gezet, dan wordt deze eerst afgehandeld. De kaart wordt uit het spel gehaald en de getuigenfiche neergelegd. Als een helderziende de juiste kaart heeft gekozen, legt hij/zij de kaart af en vervangt deze door het onschuldfiche. Als een helderziende niet de juiste kaart heeft gekozen, krijgt hij/zij de pion terug. De geest geeft hem/haar tijdens de volgende ronde nieuwe visioenkaarten met meer aanwijzingen. De helderzienden hebben 6 ronden de tijd om de juiste personages te vinden. Lukt dit niet? Dan verliezen alle spelers het spel. Lukt dit wel? Dan gaan de helderzienden door naar ronde 2.

Ronde 2 werkt hetzelfde als ronde 1. Alleen nu gaat het om de locatiekaarten. Ook hier hebben de helderzienden weer 6 beurten de tijd om de juiste locatiekaarten te elimineren.

Lukt dit? Dan gaan de helderzienden door naar ronde 3. Aan het eind van ronde 1 en 2 heeft de geest de kaarten apart gelegd die op de plotkaarten geen aanduiding hebben. De overige personages en locaties zijn geëlimineerd. Zo blijven er 3 personages en 3 locaties over. De kaarten worden in 2 rijen op het bord gelegd. Zo ontstaan er 3 sets van elk een personage en een locatie. De geest trekt een nieuwe plotkaart. Deze geeft aan of de juiste set op het bord op I, II of III ligt. De geest gaat nu het laatste (en beste) visioen creëren door 2 visioenkaarten te spelen. De helderzienden overleggen nu en kiezen een set. Hebben ze de goede set? Dan winnen ze het spel samen. Is het niet de goede set? Dan verliest iedereen het spel.



Onze waardering

Mysterium Park is qua manier van spelen een kleinere, eenvoudigere versie van Mysterium. Ben je fan van Mysterium, dan vind je deze versie ook zeker leuk. De doos is half zo groot als die van Mysterium, dus makkelijker mee te nemen. Ook het aantal kaarten is beperkter, omdat je niet al die kaarten voor de geest hebt. Deze zijn vervangen door de plotkaarten. Van één kant een stuk makkelijker en een hoop minder uitzoekwerk. Een nadeel hieraan is, dat je als geest niet je eigen bord hebt, maar moet kijken op het speelbord op tafel. Voor helderzienden die je goed kennen, zou het dan op kunnen vallen naar welke kaart(en) je kijkt. Af en toe zogenaamd je ogen af laten dwalen dus😊 Voor spelers die Mysterium te groot, uitgebreid of te lang vinden, is Mysterium Park ook een uitkomst. Juist door de vereenvoudiging en de kortere speelduur. Wat ook nog anders is: er is geen zandloper. Dus geen tijdsdruk op het kiezen van een personage of locatie. Voor sommigen zal dit voelen als een nadeel, omdat de helderzienden nu net zo lang kunnen discussiëren als ze willen. Dit is natuurlijk vrij makkelijk op te lossen door toch een tijd af te spreken. Ik vind het fijn om geen tijdsdruk te hebben, dus persoonlijk voor mij een voordeel. De artwork is ook weer erg mooi! Dat mag natuurlijk niet vergeten worden te zeggen.

Alles bij elkaar is Mysterium Park een aanrader. Zowel voor de fans van Mysterium als voor spelers die juist iets kleiners/makkelijkers willen.

Er is een demoversie van dit spel in onze winkel aanwezig, dus wil je het zelf uitproberen? Kom gezellig langs!

Heb je na het lezen van deze review zin gekregen om het spel te spelen? Klik hier om het spel te bestellen.



 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten