woensdag 28 april 2021

Riftforce

 

Riftforce

White Goblin Games

Riftforce is een kaartspel voor 2 personen vanaf 10 jaar. Het is uitgegeven door White Goblin Games. Je bent met Riftforce ongeveer 30 minuten zoet.

Het spel

In Riftforce ga je ervoor zorgen dat verschillende gildes samen gaan werken om Riftforce te verzamelen. Er is een enorme kloof ontstaan waaruit Riftforce vrij kwam. Jij en je tegelspeler zijn magiërs die tegen elkaar strijden.

Er zijn 10 verschillende gildes in het spel. Ieder gilde heeft een magiër en 9 elementenkaarten. Voor het spel begint worden de magiërkaarten geschut. Verwijder nu 1 kaart. Deze gaat uit het spel. Draai nu voor iedere speler 1 kaart open. Dit is het eerste gilde voor iedere speler. De overige 7 kaarten worden open op tafel gelegd. De startspeler mag als eerst 1 kaart kiezen. Om en om kiezen de spelers een kaart tot iedere speler 4 magiërs heeft. De overgebleven kaart gaat uit het spel. Iedere speler krijgt de bijbehorende elementenkaarten.

Op tafel komt in het midden het rift te liggen. Deze bestaat uit 5 kaarten. Daarnaast worden nog 2 kaarten gelegd waarop de score wordt bijgehouden. Hiernaast kun je de 3 overzichtskaarten met te kiezen acties leggen. Iedere speler legt zijn/haar 4 magiërs naast het scorespoor. De elementenkaarten worden geschut en ieder heeft zijn eigen trekstapel. Je begint met het trekken van 7 kaarten. De speler die niet startspeler is, trekt 1 kaart en legt deze onder de middelste locatie van de rift.

De speler die aan de beurt is, kiest 1 van de 3 acties:

-        Spelen

-        Activeren

-        Controleren en pakken

Als je kiest voor het spelen van kaarten, mag je er maximaal 3 spelen. Dit mogen 3 kaarten van dezelfde kleur zijn of 3 kaarten met hetzelfde cijfer. Deze 3 kaarten mag je ofwel allemaal op dezelfde locatie leggen of op 3 aansluitende locaties.

Als je kaarten wil activeren, leg je 1 kaart uit je hand af. Je kunt hierbij weer kiezen voor het activeren van maximaal 3 kaarten van dezelfde kleur. Leg hiervoor een kaart van die kleur af of voor het activeren van maximaal 3 kaarten met hetzelfde cijfer. Hiervoor leg je een kaart af met dat cijfer. Op de magiërkaart vind je het effect dat geactiveerd wordt. De actie verschilt per magiër. In de meeste gevallen doe je hiermee schade aan kaarten van je tegenstander. Is het je gelukt om zoveel schade aan je tegenstander toe te brengen dat een kaart weggespeeld is, dat verdien je een riftforce. Iedere elementenkaart heeft een waarde. Is de schade minimaal even hoog als de waarde, dan is de kaart verslagen en gaat uit het spel.

Je kunt ook kiezen voor controleren en pakken. Kies je voor deze actie, dan bekijk je de locaties. Voor elke locatie waar jij minimaal 1 kaart hebt liggen en de tegenstander geen, ontvang je een riftforce. Je mag nu ook je hand weer aanvullen tot 7 kaarten.

Als een speler 12 riftforce punten heeft gehaald, wordt de ronde nog afgespeeld. De speler die nu de meeste riftforce heeft, wint het spel.


Onze waardering

Wij vinden Riftforce een heel erg goed spel. Doordat er iedere keer een andere magiër eerst uit het spel gaat en iedere speler de eerste magiër random krijgt, heb je iedere keer een andere combinatie voor je liggen. Dat maakt ieder potje toch weer anders en laat je iedere keer weer zoeken naar een goede combinatie van kaarten om te activeren. Wel hebben we gemerkt dat de Kristal magiër erg sterk is. Maar daar staat tegenover dat deze voor de tegenspeler 2 riftforce waard is als je deze verslaat. Heb je als tegenstander Schaduw, dan zelfs 3 riftforce.

Er zijn maar 3 acties waar je uit kunt kiezen en na een paar keer spelen ken je alle magiërs en hun krachten. De juiste tactiek kiezen bij alle verschillende combinaties blijft een uitdaging.

Wat ons betreft krijgt Riftforce een dikke voldoende en is dit een hele mooie toevoeging aan het assortiment 2 speler spellen.

Er is een demoversie van dit spel in onze winkel aanwezig, dus wil je het zelf uitproberen? Kom gezellig langs of huur het spel om het thuis uit te proberen.

Heb je na het lezen van deze review zin gekregen om het spel te spelen? Klik hier om het spel te bestellen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten